Przepis | Strona główna | Dania główne | Pierogi ruskie z boczkiem i karmelizowaną cebulką
Pierogi ruskie z boczkiem i karmelizowaną cebulką

Pierogi ruskie z boczkiem i karmelizowaną cebulką

Pierogi mają mnóstwo zalet. Najważniejszą z nich jest ewentualność przygotowania większej ilości, poporcjowania i poddania procesowi mrożenia. Przez co mamy możliwość sięgnięcia po wyśmienite pierożki w każdej chwili i ugotowania w kilka minut. Nawet pomimo zamrożenia, pierogi nie tracą swoich walorów smakowych ani wartości odżywczych.

Przepis na ciasto pierogowe znajdziecie w przepisie na tradycyjne ciasto na pierogi. Każdorazowo przyrządzając pierogi i uszka, korzystam tylko i wyłącznie z tego sprawdzonego przepisu. Natomiast poniżej przedstawiam przepis na wykonanie farszu.

Pierogi ruskie z boczkiem i karmelizowaną cebulką

5 od 14 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PierogiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

8

min.
Kalorie

190

kcal

Puszyste i lekko pieprzne nadzienie do pierogów ruskich. Karmelizowana cebulka i boczek urozmaicają tradycyjny przepis na nadzienie.

Składniki na nadzienie:

  • 500 g ziemniaków ugotowanych

  • 500 g sera białego półtłustego

  • 200 g boczku parzonego lub wędzonego

  • 5 cebul

  • suszony majeranek

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Cebulę oraz boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do momentu skarmelizowania. Pozostawiamy do przestygnięcia.
  • Ugotowane ziemniaki oraz ser biały przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa (ewentualnie można zblendować przy pomocy ręcznego blendera).
  • Masę ziemniaczano – serową doprawić do smaku solą oraz dużą ilością majeranku i czarnego pieprzu (tych dwóch przypraw nie żałować).
  • Dodać podsmażoną wcześniej cebulkę i boczek i dokładnie wymieszać.

Uwagi:

  • Przepis na nadzienie ruskie z karmelizowaną cebulką i boczkiem jest niezwykle prosty. Pierożki z powyższym nadzieniem są wyraziste w smaku, lekko pieprzne i aksamitne. Niebo w gębie!

3 komentarze

  1. missdiamond

    najlepsze z najlepszych!

  2. młodamamaHani

    zamrażarka pełna pierogów na czarną godzinę. ugotowałam kilka z nich na próbę i są wyborne. miękkie i sycące zarazem

  3. Młoda Mama

    Ruskie z boczkiem o niebo lepsze od tradycyjnych. Mają wyraźniejszy smak i nie są takie mdłe. Pychotka

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*