Przepis | Strona główna | Dania główne | Tradycyjne gołąbki z ryżem
Tradycyjne gołąbki z ryżem

Tradycyjne gołąbki z ryżem

Dania z kapusty są jednymi z najchętniej przygotowywanych w polskiej kuchni. Należą do najbardziej pożywnych oraz najsmaczniejszych, są też tradycyjne i wykonywane z powszechnie dostępnych składników. To kuchnia naszych mam i babć, czyli taka, którą znamy najlepiej i lubimy najbardziej. Sztandarowym daniem przygotowywanym z kapusty są gołąbki. Możemy przyrządzić je w wersji bezmięsnej, ale też z dodatkiem mielonego mięsa. Ważną rolę odgrywa tutaj również ryż, przecier pomidorowy oraz właściwie dobrane przyprawy. Gołąbki zaś najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami. Próbowaliście?

Tradycyjne gołąbki z ryżem

Tradycyjne gołąbki z ryżem

5 z 2 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GołąbkiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

290

kcal

Tradycyjne polskie gołąbki z mięsa wieprzowego, ryżu, w białej kapuście i zalane sosem pomidorowym. Najprostszy przepis na gołąbki.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 700 g 700 mielonego mięsa wieprzowego (może być mięso z łopatki, karczek albo szynka. Możemy także wykorzystać gotowe mięso zmielone)

  • 100 g 100 ryżu

  • 2 2 cebule

  • 1 główka 1 białej kapusty

  • 1,5 L 1,5 bulionu

  • 600 g 600 przecieru pomidorowego

  • 1 łyżka 1 mąki

  • 4 łyżki 4 śmietany 18%

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżeczka 1 suszonego oregano

  • 1/2 łyżeczki 1/2 tymianku

  • 1/2 łyżeczki 1/2 słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

  • Zaczynamy od ugotowania i ostudzenia ryżu. Mięso wkładamy do dużej miski, a następnie dodajemy do niego ugotowany ryż. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce, a następnie także wrzucamy do miski. Doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Całość mieszamy i dokładnie wyrabiamy dłońmi. Formujemy podłużne, małe kotlety.
  • Z kapusty wycinamy środek, wkładamy ją do garnka z wrzątkiem wyciętym w dół i gotujemy przez dziesięć minut na małym ogniu. Wówczas przewracamy główkę na drugą stronę i gotujemy jeszcze przez pięć minut. Wyjmujemy, studzimy i obieramy z liści. Odcinamy zgrubienia z liści, po czym na każdy z nich nakładamy porcję mięsa.
  • Liście zawijamy w ten sposób: zakładamy z jednej strony, składamy bokami do środka i zwijamy ciasno aż do końca.
  • Przygotowujemy dwa garnki: dno jednego wykładamy liśćmi kapusty, na wierzchu układamy gołąbki (łączeniem w dół). W drugim garnku zagotowujemy bulion, po czym zalewamy nim gołąbki. Gotujemy pod przykryciem przez około godzinę na małym ogniu – kapusta powinna być miękka.
  • Przygotowujemy sos pomidorowy: mąkę rozrabiamy z kilkoma łyżkami zimnej wody a wywar z garnka z gołąbkami przelewamy do drugiego garnka i dodajemy przecier pomidorowy oraz rozrobioną mąkę. Całość zagotowujemy i doprawiamy przyprawami. Gotujemy bez pokrywki przez dziesięć minut. Śmietanę dodajemy do sosu stopniowo, po łyżce, rozprowadzając równomiernie i mieszając.
  • Sos przelewamy do garnka z gołąbkami i gotujemy jeszcze przez pięć minut na małej mocy. Smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*