Przepis | Strona główna | Blog | Kuchnia wielkopolska bogata, zdrowa i smaczna
Kuchnia wielkopolska bogata, zdrowa i smaczna

Kuchnia wielkopolska bogata, zdrowa i smaczna

Wielkopolska, to kraina leżąca w środkowej i zachodniej Polsce. Największym miastem historycznym Wielkopolski jest Poznań i Kalisz. Wielkopolska, to jeden z największych regionów Polski. To region, który przez wieki szczęśliwym trafem był oszczędzany i nienękany najazdami wrogich wojsk. Dlatego do dziś jest to region bogaty, w porównaniu z innymi regionami, które nieustannie w historii nękane były najazdami nieprzyjaciół.

Bardzo dobrze rozwinęła się też kuchnia w Wielkopolsce. Kuchnię wielkopolską ukształtowały tradycje kuchni polskiej, a zwłaszcza śląskiej i kuchni niemieckiej. Oraz w niewielkim procencie kuchni żydowskiej i kuchni francuskiej.

Wielkopolska przez wiele lat, bo od osiemnastego wieku znajdowała się na terenie niemieckich wpływów. Co znalazło swoje odbicie również w wielkopolskiej kuchni regionalnej, która obfituje w wiele potraw nieznanych w innych regionach kraju.

Wielkopolska, to żyzny region naszego kraju. Dlatego ziemia od zawsze dawała tam dobre plony. Dlatego poziom rozwoju, jak i stopa życiowa ludności była wyższa od wschodnich regionów Polski. Teren ten od dziewiętnastego wieku, to również kopalnia ziemniaczana. I dlatego kuchnia wielkopolska bardzo często utożsamiana jest z ziemniakami, które w regionie Wielkopolski nazywane są pyrami.

Będąc w tym regionie naszego kraju możemy posmakować wielu dań z udziałem ziemniaka. A więc możemy zjeść ziemniaki w mundurkach podawane ze śmietaną, solą, cebulą i szczypiorkiem, placki ziemniaczane, szagówki (kopytka), pyzy z mięsem, którego bardzo dużo konsumowano w Wielkopolsce. A także żelazne prażoki (danie z surowych i gotowanych ziemniaków okraszane skwarkami), dania z kiszonej kapusty, surówki z modrej kapusty, zupy, omlety, przysmaki poznański, jak rogale marcińskie, sznycle, nóżki wieprzowe w galarecie, kotlety, ryby, sosy, potrawy z mięsa wieprzowego, wołowego, baraniego i drobiowego zwłaszcza gęsiny. Dawniej wszystkie mięsa doprawiano przyprawami. Następnie krótko pieczono i gotowano. Najbardziej popularnym daniem w Wielkopolsce była pieczona kaczka i czernina przygotowywana na bazie rosołu i kaczej krwi.

Region Wielkopolski, to główne źródło trzody chlewnej. I dlatego rozwinęło się tam tak dobrze przetwórstwo mięsne. A więc produkcja kiełbas, salcesonów, szynek, kaszanki, wędzonki i wielu innych wędlin znanych nie tylko w Polsce, lecz również poza jej granicami, a zwłaszcza w Niemczech.

Jeden komentarz

  1. jembolubię

    same ukochane specjały

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*