Nie ma nic bardziej amerykańskiego niż hamburgery. Często ta przekąska kojarzy nam się z czymś niezdrowym. Nie musi tak być. Domowe hamburgery mogą być przecież zdrowe i przygotowane z najlepszych składników.
Domowe burgery. Sposób na zdrowy fast food
6
porcje10
min.10
min.290
kcalNie ma nic bardziej amerykańskiego niż hamburgery. Często ta przekąska kojarzy nam się z czymś niezdrowym. Nie musi tak być. Domowe hamburgery mogą być zdrowe!
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
750 g 750 mielonej wieprzowiny
2 łyżeczki 2 musztardy francuskiej
1 1 jajko rozmiar L
2 2 średnie czerwone cebule
2 kromki 2 chałki lub bułka pszenna
250 ml 250 mleka
2 2 słone krakersy
6 6 wieloziarnistych lub hamburgerowych bułek
1 1 liście sałaty masłowej
1 1 mały zielony ogórek
1 1 średni pomidor
sól
pieprz mielony
zioła śródziemnomorskie
Sposób przygotowania:
- Mięso przełożyć do miski. Następnie dodajmy musztardę oraz jajko i pokruszone krakersy;
- W międzyczasie obierzmy 2 czerwone cebule. Jedną drobno poszatkujmy i dodajmy do mięsa, natomiast drugą pokrójmy w krążki
- Chałkę (1-2 kromki) zalejmy mlekiem. Całość odstawmy do namoczenia, odciśnijmy i dodajmy do mięsa. Wymieszajmy całość na gładką masę. Doprawmy do smaku solą, mielonym pieprzem czarnym oraz ziołami
- Z masy uformujmy kotlety. Burgery usmażmy na patelni grillowej na złoty kolor
- Bułki przekrójmy na połówki. Krótko je opieczmy lub podgrzejmy na patelni. Przekładajmy liśćmi sałaty, plastrami pomidorów i ogórków, krążkami czerwonej cebuli oraz gorącymi domowymi burgerami
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Amerykańskie burgery z soczystą wołowinąMini Burgery. Przepis na mini bułeczki
Przepis na delikatne domowe lody owocowe
Puszyste domowe lody miętowe z czekoladą
Domowe burgery z soczystą wołowiną
Burgery polskie bułka z kotletem i sos koperkowy