Przepis | Strona główna | Kuchnia Amerykańska | Domowe burgery. Sposób na zdrowy fast food
Domowe burgery. Sposób na zdrowy fast food

Domowe burgery. Sposób na zdrowy fast food

Nie ma nic bardziej amerykańskiego niż hamburgery. Często ta przekąska kojarzy nam się z czymś niezdrowym. Nie musi tak być. Domowe hamburgery mogą być przecież zdrowe i przygotowane z najlepszych składników.

Domowe burgery. Sposób na zdrowy fast food

Domowe burgery. Sposób na zdrowy fast food

5 od 12 osób
Autor: Paweł Clad Danie: BurgeryKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

290

kcal

Nie ma nic bardziej amerykańskiego niż hamburgery. Często ta przekąska kojarzy nam się z czymś niezdrowym. Nie musi tak być. Domowe hamburgery mogą być zdrowe!

Składniki:

  • 750 g mielonej wieprzowiny

  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej

  • 1 jajko rozmiar L

  • 2 średnie czerwone cebule

  • 2 kromki chałki lub bułka pszenna

  • 250 ml mleka

  • 2 słone krakersy

  • 6 wieloziarnistych lub hamburgerowych bułek

  • 1 liście sałaty masłowej

  • 1 mały zielony ogórek

  • 1 średni pomidor

  • sól

  • pieprz mielony

  • zioła śródziemnomorskie


Sposób przygotowania:

  • Mięso przełożyć do miski. Następnie dodajmy musztardę oraz jajko i pokruszone krakersy;
  • W międzyczasie obierzmy 2 czerwone cebule. Jedną drobno poszatkujmy i dodajmy do mięsa, natomiast drugą pokrójmy w krążki
  • Chałkę (1-2 kromki) zalejmy mlekiem. Całość odstawmy do namoczenia, odciśnijmy i dodajmy do mięsa. Wymieszajmy całość na gładką masę. Doprawmy do smaku solą, mielonym pieprzem czarnym oraz ziołami
  • Z masy uformujmy kotlety. Burgery usmażmy na patelni grillowej na złoty kolor
  • Bułki przekrójmy na połówki. Krótko je opieczmy lub podgrzejmy na patelni. Przekładajmy liśćmi sałaty, plastrami pomidorów i ogórków, krążkami czerwonej cebuli oraz gorącymi domowymi burgerami

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*