Cebularz lubelski z kuchni żydowskiej

Cebularz lubelski z kuchni żydowskiej

Cebularz pochodzi z kuchni żydowskiej i jest to tradycyjny produkt najbardziej popularny w województwie lubelskim. Jest to placek pszenny pokryty pokrojoną cebulą, która jest wymieszana z makiem i ma średnicę od 15-20 cm. Ich historia sięga przełomu XIX wieku, kiedy Żydzi zamieszkiwali lubelskie Stare Miasto. Cebularze są łatwe w przygotowaniu, a do tego pyszne i aromatyczne. Najlepiej smakują podawane prosto z pieca, na gorąco. Ciekawostką jest fakt, że cebularz został wpisany na listę produktów tradycyjnych w 2007 r., a od sierpnia 2014 jest chroniony prawem Unii Europejskiej jako produkt regionalny.

Cebularz lubelski z kuchni żydowskiej

5 z 1 głos
Autor: Przepisy czytelników Danie: PrzekąskaKuchnia: ŻydowskaTrudność: Łatwe
Porcje

8

porcje
Przygotowanie

1

godz. 
Pieczenie

20

min.
Kalorie

265

kcal

Cebularz to zakorzeniony zarówno w kuchni polskiej jak i żydowskiej placek z cebulą. Dawniej bardzo wykwintna przekąska, dziś wraca do łask.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Na placek:
  • 400 g 400 mąki pszennej

  • 200 ml 200 wody

  • 20 g 20 drożdży świeżych

  • 20 g 20 masła

  • 1 łyżeczka 1 cukru

  • 1 łyżeczka 1 soli

  • Na farsz:
  • 300 g 300 cebuli

  • 3 łyżeczki 3 maku niebieskiego

  • 1/2 łyżeczki 1/2 soli

  • 1 łyżka 1 oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy przygotować zaczyn, czyli do kubka wlać ciepłą wodę, rozpuścić w niej łyżeczkę cukru, drożdże oraz łyżkę przygotowanej wcześniej mąki i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki.
    Roztwór przelać do miski z mąką, przykryć ścierką i pozostawić na 15-20 min.
  • Następnie w międzyczasie można przygotować farsz. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, wrzucić na patelnię, posypać ½ łyżeczki soli i karmelizować przez kilkanaście minut, aż będzie mieć ładny brązowy kolor. Gorącą wymieszać z makiem i odstawić.
  • Czas przygotować ciasto. Należy je ugniatać z dodatkiem roztopionego masła i soli przez ok. 8-12 min., do czasu, aż będzie jednolite i nie będzie kleiło się do rąk. Zafoliować i odłożyć do wyrośnięcia na ok. godzinę w temperaturze pokojowej.
  • Po tym czasie należy przerzucić je na stolnicę, podzielić na 4 równe porcje i uformować z nich kulki. Następnie z każdej porcji zrobić płaskie placki po ok. pół cm. długości, kłaść na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i rozłożyć równomiernie farsz na każdy placek. Ponownie zafoliować i odłożyć na 45 min do wyrośnięcia.
  • Na koniec brzegi posmarować mieszanką łyżki mleka z jednym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra-dół i piec przez ok. 20 min.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*