Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Jednogarnkowa fasolka po bretońsku
Jednogarnkowa fasolka po bretońsku

Jednogarnkowa fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku jest to najbardziej popularne jednogarnkowe danie w kuchni polskiej. Przygotowywana jest z fasoli gotowanej lub duszonej z koncentratem pomidorowym i dodatkami. Często jest spożywana w okresie jesienno-zimowym. Danie to nie jest skomplikowane, ale musi być przygotowane z dobrych składników i w odpowiednich proporcjach. Jest bardzo sycąca, ponieważ fasola to warzywo strączkowe o dużej zawartości białka i błonnika i nadaje się zarówno do odgrzewania jak i mrożenia. Fasolka po bretońsku ma swoje korzenie w Bretanii i jest polskim odpowiednikiem brytyjskiej „baked beans”. Sprawdź też nasz najlepszy przepis – fasolka po bretońsku. Jednogarnkowy obiad.

Jednogarnkowa fasolka po bretońsku

5 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: Danie główneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

290

kcal

Fasolka po bretońsku to najbardziej popularne jednogarnkowe danie w kuchni polskiej. Przygotowywana jest z fasoli gotowanej lub duszonej.

Składniki:

  • 400 g fasoli “Piękny Jaś”

  • 300 g boczku wędzonego

  • 5 szt kiełbasy śląskiej

  • 1 duża cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 puszki pomidorów krojonych

  • Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, papryka słodka i wędzona


Sposób przygotowania:

  • Fasolę należy namoczyć dzień wcześniej, najlepiej na całą noc.
  • Namoczoną należy przepłukać pod bieżącą zimną wodą, przełożyć do garnka, zalać świeżą wodą i dodać łyżeczkę soli, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotować do miękkości pod przykryciem około 1-2 godzin.
  • Następnie należy pokroić boczek w kostkę i podsmażyć na patelni tak, aby tłuszcz się wytopił. Na tym samym tłuszczu podsmażyć także kiełbasę pokrojoną w kostkę i dorzucić do tego posiekany czosnek i cebulę. Całość smażyć do czasu, aż cebula się zeszkli.
  • Wszystkie składniki dodać do siebie, dokładnie wymieszać i gotować razem przez ok. 10-15 min.
  • Na koniec dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze przez 15 min. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook



Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*