Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Bigos domowy po staropolsku i na bogato
Bigos domowy po staropolsku i na bogato

Bigos domowy po staropolsku i na bogato

Bigos staropolski czy też inaczej bigos myśliwski to najbogatsza odmiana tego tradycyjnego polskiego dania. Znajdziemy w nim wiele gatunków mięs i wędlin, sporo owoców i przypraw. Na takie gotowanie i takie jedzenie mogła sobie pozwolić tylko polska klasa wyższa i szlachta. Dziś jednak każdy z nas może jeść jak staropolski szlachcic. Dlatego też przedstawiamy genialny przepis na staropolski bigos (zwany też bigosem myśliwskim). To wyjątkowe połączenie smaków mięs, przypraw i owoców. Zdajemy sobie sprawę, że kto raz spróbuje tego bigosu to nie wróci do innego, uboższego. Ale spróbować go musi każdy przynajmniej jeden raz w życiu. Naszym skromnym zdaniem jest to najlepsza potrawa kuchni polskiej.

Bigos domowy po staropolsku i na bogato

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: BigosKuchnia: Staropolska, PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

8

porcje
Przygotowanie

2

godz. 
Gotowanie

3

godz. 
Kalorie

270

kcal

Przepis na genialny bigos staropolski (zwany też bigosem myśliwskim). Jest to wersja bigosu na bogato. Nie znajdziesz bogatszego.

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty

  • 1 kg świeżej kapusty

  • 350 g wieprzowych żeberek

  • 350 g wędlin (okrawki z szynki, polędwicy lub baleronu)

  • 200 g wędzonego boczku

  • 350 g pieczonego drobiu

  • 350 g wołowej pieczeni

  • 350 g schabu pieczonego

  • 300 g kiełbasy

  • 200 g śliwek suszonych bez pestek

  • 2 łyżki miodu

  • 150 g rodzynek

  • 2 szklanki bulionu drobiowego

  • 10 ziarenek pieprzu

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziarenek ziela angielskiego

  • 5 ziarenek jałowca

  • 2 goździki

  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego

  • 1 łyżka mielonej papryki

  • 1 duża cebula

  • 100 g smalcu

  • 1 szklanka wody

  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Śliwki umyj i zalej niewielką ilością wody przegotowanej. Odstaw na 2 godziny, po czym podgotuj i pokrój w paseczki.
  • Świeżą, umytą kapustę drobno poszatkuj. Ułóż na sieci i przelewaj wrzątkiem o odsącz. Rób to porcjami. Całą poszatkowaną kapustę przełóż do rondla i do daj do niej liść laurowy, jałowiec i żeberka. Do rondla włóż także cebulę, którą uprzednio nadziej goździkami. Dodaj tymianek i odrobinę soli. Wszystko zalej wrzątkiem i gotuj na niewielkim ogniu.
  • W osobnym rondlu roztop smalec. Do rondla włóż posiekaną kiszoną kapustę. Następnie dodaj ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Wszystko zalej gorącym rosołem i również gotuj na niewielkim ogniu.
  • Z rondla ze świeżą kapustą wyjmij obgotowane miękkie żeberka i oddziel mięso od kości. Z garnka usuń także cebulę. Obgotowane kapusty połącz ze sobą, delikatnie mieszając. Do połączonej kapusty dodajemy pokrojone w kostkę mięso z żeberek.
  • Pokrój drobno wędliny, boczek, wołowinę, schab i drób, wcześniej upieczone. Mięsa razem z śliwkami i wywar ze śliwek dodaj do kapusty. Wymieszaj dokładnie i duś pod przykryciem na wolnym ogniu prze około 3 godziny. Pamiętaj, aby często mieszać.
  • Pod koniec duszenia, do kapusty dodaj jeszcze rodzynki sparzone wrzątkiem, miód oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Wlej wino. Wymieszaj i dopraw do smaku mieloną papryką, solą i pieprzem. Całość duś jeszcze przez kilkanaście minut.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image