Kuchnia francuska

Stereotypowo kojarzy się ją z żabami i ślimakami na talerzu. W rzeczywistości kuchnia francuska zaliczana jest do najwyżej cenionych kuchni świata, zaś francuscy kucharze cieszą się międzynarodowym uznaniem. O jej wyjątkowości świadczy różnorodność oraz staranne dobieranie świeżych, wysokiej jakości produktów.

Jakie produkty są charakterystyczne dla kuchni francuskiej? Z produktów śniadaniowych dużym uznaniem cieszą się francuskie bagietki oraz rogaliki z dżemem lub masłem. Podane z aromatyczną kawą są świetnym posiłkiem na rozpoczęcie dnia. Cenione na całym świecie są francuskie sery. Ich szeroki asortyment sprawia, że każdy znajdzie smak odpowiedni dla siebie.

W południowych regionach Francji dużym powodzeniem cieszą się ryby i owoce morza. I tak w Prowansji jednym z najbardziej regionalnych dań jest gulasz rybny, który umiejętnie doprawiony ziołami charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i aromatem. Dania sporządzane z ryb i owoców morza są obecne również w Bretanii. W tym regionie największą popularnością cieszą się homary podawane na wiele ciekawych sposobów. Innym regionem, który może się pochwalić daniem znanym na całym świecie, jest francuska Alzacja. To właśnie stąd pochodzi słynna tarta, przy czym szczególnie popularna jest tu tarta cebulowa.

Zobacz popularne dania kuchni francuskiej: