Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Sałatka śledziowa z burakami
Sałatka śledziowa z burakami

Sałatka śledziowa z burakami

Szybka, świąteczna sałatka śledziowa ze śledzikiem à la matjas, gotowanym buraczkiem i soczystym jabłkiem. Jak przystało na dodatek buraków w przepisie, kolor przepiękny, sałatka aż cieszy oko i przyciąga spojrzenie ustawiona na świątecznym stole. Śledź w połączeniu ze słodyczą buraków i jabłek, nie jest aż taki mdły, ogórek kiszony również nadaje nutki orzeźwiającego smaku. Sałatkę wystarczy zajadać z kromką świeżego pszennego pieczywa, nie potrzeba już nic więcej.

Sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SałatkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

8

porcji
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

200

kcal

Świąteczna sałatka śledziowa z gotowanym buraczkiem i soczystym jabłkiem. Pyszna sałatka ze śledziem à la matjas.

Składniki:

  • 3 płaty filetów śledziowych à la matjas w oleju

  • 6 małych gotowanych buraczków

  • 1 czerwona cebula

  • 3 jabłka

  • 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach

  • 2 ogórki kiszone

  • majonez Kielecki

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Filety śledziowe odsącz z oleju na ręczniku papierowym, po czym pokrój je w niewielką kostkę. Ugotowane ziemniaki przestudź i obierz z łupinek. Ziemniaki i ogórki kiszone pokrój w kostkę tej samej wielkości co śledzik,
  • Czerwoną cebulę poszatkuj drobniutko. Ugotowane buraki i obrane jabłka zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  • Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj majonez, sól oraz pieprz. Wymieszaj i odstaw do lodówki na 3 godziny. W tym czasie smaki sałatki przejdą sobą wzajemnie i będzie ona jeszcze pyszniejsza. Podawaj z kromkami świeżego pieczywa.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*