Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego

Naszą propozycją jest syrop z kwiatów mniszka lekarskiego (nie mylić z mleczem polnym). Należy pamiętać, że jego przygotowaniem musimy zająć się już wiosną, kiedy kwiaty są najbardziej dojrzałe. Najlepszym czasem jest majowe przedpołudnie.

Zebrane kwiaty należy oczyścić ze zbędnych ,zielonych części, paproszków, robaczków i przygotować tego samego dnia.

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego

5.0 z 5 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SyropKuchnia: polskaTrudność: Łatwe
Porcje

50

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

2

godz. 
Kalorie

300

kcal

Syrop z mniszka lekarskiego to jeden z najpopularniejszych przepisów od naszych babć na jesienne okresy przeziębień. Zobaczmy więc jak go zrobić w domu.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 L zimnej wody

  • 1 L kwiatów mniszka

  • 1 kg cukru

  • 2 średnie cytryny (wyciśnięty sok)


Sposób przygotowania:

  • Oczyszczone kwiaty zalewamy zimną woda i gotujemy do 20 minut.
  • Odstawiamy taki wywar razem kwiatami w zimne miejsce-może być to również lodówka do następnego dnia czyli na 24 godziny. Po upływie doby musimy odcedzić napar.
  • Czysty płyn słodzimy cukrem, dodajemy sok z cytryn i mieszamy. Całość wolno gotujemy przez około 2 godziny, mieszając aby cukier dobrze się rozpuścił.
  • Po upływie zalecanego czasu nasz wywar powinien osiągnąć konsystencję płynnego miodu. Jeśli syrop będzie gęstniał mocniej i nabierał twardości należy przerwać gotowanie. Konsystencja powinna być półpłynna.
  • Gorący syrop ostrożnie przelewamy do czystych, wyparzonych buteleczek czy słoiczków i mocno zakręcamy. Gotowy wyrób nie wymaga wekowania i możemy spożywać go przez ok. rok, do następnego kwitnienia nowych kwiatów.
  • Stosujemy w ilości 1 łyżeczki 3-4 razy dziennie dodając np. do ciepłego napoju lub solo po prostu zjadając porcję zdrowia.

Uwagi:

  • Dużo zdrowia i smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*