Przepis | Strona główna | Blog | Mieszanie win. Czy możemy to robić?
Mieszanie win. Czy możemy to robić?

Mieszanie win. Czy możemy to robić?

Jesteś początkującym winiarzem? Zrobiłeś być może swoje pierwsze wino. Smakuje, jest dobre, ale nie jest to tym czego się spodziewałeś? Bywa i tak. Co zrobić, aby osiągnąć wymarzony satysfakcjonujący efekt? Przy temacie alkoholu często usłyszysz: „nie mieszaj”. Tutaj wszyscy mają rację, ale jest pewne wyjątek.

Kupażowanie! Dziwna nazwa? Mnie nawet nieco rozbawiła, kiedy pierwszy raz się z nią spotkałem. Pod tą dziwną nazwą kryje się nic innego jak mieszanie win. Niektóre owoce, w zależności od tego jaka przez dłuższy czas podczas dojrzewania panowała aura, bywają słodkie lub kwaśne. Jest słońce jest cukier. Nie ma słońca nie ma cukru.

Mieszanie win. Czy możemy to robić?

Przykładem niech będzie porzeczka. Zakładając, że w ciągu sezonu dominował deszcz, wino może być kwaśne. Takiego delikwenta należy zwyczajnie wymieszać z innym, mniej kwaśnym winem, przykładowo jabłkowym.

Jeżeli weźmiemy pod lupę wino z agrestu, które jest trudne do klarowania, po zmieszaniu z winem porzeczkowym i jabłkowym otrzymamy klarowny bogaty w smaku napój. Ponadto, jeżeli zrobimy mix wina agrestowego z winem porzeczkowym, taka mieszanka sprawi, że otrzymany trunek szybciej dojrzeje.

Czarne jagody z kolei są smaczne, ale trudno fermentują. Do osiągnięcia lepszego efektu fachowcy polecają wymieszać wino jagodowe z wiśniowym. Taka mieszanka stworzy doskonały bukiet.

Mieszaj, próbuj, ciesz się z otrzymanych produktów. Eksperymentuj i dziel się doświadczeniem. Powodzenia na drodze kupażowania!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*