Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Pesto z suszonych pomidorów i prażonych migdałów
Pesto z suszonych pomidorów i prażonych migdałów

Pesto z suszonych pomidorów i prażonych migdałów

Kto powiedział że pesto musi być wyłącznie z bazylii i orzeszków piniowych? Zaprzeczam temu i dlatego przedstawiam przepis na pesto z suszonych pomidorów i prażonych migdałów. Bardzo aromatyczny sos i możliwy do przyrządzenia w błyskawicznym tempie. W dodatku ma piękny pomarańczowo czerwony odcień.

Pesto z suszonych pomidorów i prażonych migdałów

Pesto z suszonych pomidorów i prażonych migdałów

5 od 10 osób
Autor: Paweł Clad Danie: MakaronyKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

225

kcal

Pesto z suszonych pomidorów i prażonych migdałów. Smaczna alternatywa dla pesto z bazylii. Pomysł na pomidorowy sos do makaronu.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA PESTO
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie

  • 20 g płatków migdałów

  • 20 g parmezanu

  • 1 ząbek czosnku BIO

  • 50 ml oliwy najlepiej po odsączeniu suszonych pomidorów

  • opcjonalnie chilli, sól i pieprz

  • 200 ml (2 chochelki) wody po ugotowaniu makaronu

  • DODATKOWO
  • 150 g makaronu

  • do dekoracji: parmezan, świeża bazylia, płatki migdałów, pomidorki cherry

  • opcjonalnie kawałki smażonych polędwiczek z kurczaka


Sposób przygotowania:

  • W przypadku opcji z mięsem kurczaka: polędwiczki kurczaka kroimy na małe kawałki. Marynujemy 30 minut w oliwie z pomidorów, z dodatkiem soli, pieprzu oraz dowolnych przypraw. Po tym czasie podsmażamy na rozgrzanej patelni.
  • Płatki migdałów uprażyć kilka minut na patelni bez tłuszczu. Mają się jedynie przyrumienić. Pozostawić do ostygnięcia.
  • W blenderze zmiksować: suszone pomidory, ząbek czosnku, prażone płatki migdałów, parmezan oraz oliwę po odsączeniu pomidorów. Sos będzie bardzo gęsty, wręcz suchy (będziemy go rozrzedzać w późniejszym etapie). Niekiedy zdarza się że suszone pomidory są bardzo słone i pikantne, wtedy nie ma konieczności przyprawiania. Natomiast w tym celu najlepiej spróbować powstałej papki i ewentualnie doprawić do smaku.
  • Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, według zaleceń na opakowaniu. Po ugotowaniu przecedzić, jednak 200 ml wody z makaronu pozostawić! To bardzo ważne.
  • Pesto przełożyć na patelnię. Wlać 2 chochelki gorącej wody z ugotowanego makaronu. Całość podgrzać mieszając, nasze pesto właśnie teraz nabierze odpowiedniej konsystencji sosu.
  • Makaron podawać polany pomidorowym pesto oraz opcjonalnie kawałkami kurczaka. Można udekorować wedle uznania świeżą bazylią, tartym parmezanem, płatkami migdałów i pomidorkami.

Jeden komentarz

  1. Jak dla mnie ta wersja pesto nawet lepsza od klasycznej bazylii

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*