Strona główna » Pesto z suszonych pomidorów i prażonych migdałów
Pesto z suszonych pomidorów i prażonych migdałów

Pesto z suszonych pomidorów i prażonych migdałów

Kto powiedział że pesto musi być wyłącznie z bazylii i orzeszków piniowych? Zaprzeczam temu i dlatego przedstawiam przepis na pesto z suszonych pomidorów i prażonych migdałów. Bardzo aromatyczny sos i możliwy do przyrządzenia w błyskawicznym tempie. W dodatku ma piękny pomarańczowo czerwony odcień.

Pesto z suszonych pomidorów i prażonych migdałów

5 od 10 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: MakaronyKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

225

kcal

Pesto z suszonych pomidorów i prażonych migdałów. Smaczna alternatywa dla pesto z bazylii. Pomysł na pomidorowy sos do makaronu.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA PESTO
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie

  • 20 g płatków migdałów

  • 20 g parmezanu

  • 1 ząbek czosnku BIO

  • 50 ml oliwy najlepiej po odsączeniu suszonych pomidorów

  • opcjonalnie chilli, sól i pieprz

  • 200 ml (2 chochelki) wody po ugotowaniu makaronu

  • DODATKOWO
  • 150 g makaronu

  • do dekoracji: parmezan, świeża bazylia, płatki migdałów, pomidorki cherry

  • opcjonalnie kawałki smażonych polędwiczek z kurczaka

Sposób przygotowania:

  • W przypadku opcji z mięsem kurczaka: polędwiczki kurczaka kroimy na małe kawałki. Marynujemy 30 minut w oliwie z pomidorów, z dodatkiem soli, pieprzu oraz dowolnych przypraw. Po tym czasie podsmażamy na rozgrzanej patelni.
  • Płatki migdałów uprażyć kilka minut na patelni bez tłuszczu. Mają się jedynie przyrumienić. Pozostawić do ostygnięcia.
  • W blenderze zmiksować: suszone pomidory, ząbek czosnku, prażone płatki migdałów, parmezan oraz oliwę po odsączeniu pomidorów. Sos będzie bardzo gęsty, wręcz suchy (będziemy go rozrzedzać w późniejszym etapie). Niekiedy zdarza się że suszone pomidory są bardzo słone i pikantne, wtedy nie ma konieczności przyprawiania. Natomiast w tym celu najlepiej spróbować powstałej papki i ewentualnie doprawić do smaku.
  • Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, według zaleceń na opakowaniu. Po ugotowaniu przecedzić, jednak 200 ml wody z makaronu pozostawić! To bardzo ważne.
  • Pesto przełożyć na patelnię. Wlać 2 chochelki gorącej wody z ugotowanego makaronu. Całość podgrzać mieszając, nasze pesto właśnie teraz nabierze odpowiedniej konsystencji sosu.
  • Makaron podawać polany pomidorowym pesto oraz opcjonalnie kawałkami kurczaka. Można udekorować wedle uznania świeżą bazylią, tartym parmezanem, płatkami migdałów i pomidorkami.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. basiliana

    Jak dla mnie ta wersja pesto nawet lepsza od klasycznej bazylii

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*