Kto powiedział że pesto musi być wyłącznie z bazylii i orzeszków piniowych? Zaprzeczam temu i dlatego przedstawiam przepis na pesto z suszonych pomidorów i prażonych migdałów. Bardzo aromatyczny sos i możliwy do przyrządzenia w błyskawicznym tempie. W dodatku ma piękny pomarańczowo czerwony odcień.
Pesto z suszonych pomidorów i prażonych migdałów
4
porcje10
min.10
min.225
kcalPesto z suszonych pomidorów i prażonych migdałów. Smaczna alternatywa dla pesto z bazylii. Pomysł na pomidorowy sos do makaronu.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- SKŁADNIKI NA PESTO
100 g 100 suszonych pomidorów w oliwie
20 g 20 płatków migdałów
20 g 20 parmezanu
1 1 ząbek czosnku BIO
50 ml 50 oliwy najlepiej po odsączeniu suszonych pomidorów
opcjonalnie chilli, sól i pieprz
200 ml 200 (2 chochelki) wody po ugotowaniu makaronu
- DODATKOWO
150 g 150 makaronu
do dekoracji: parmezan, świeża bazylia, płatki migdałów, pomidorki cherry
opcjonalnie kawałki smażonych polędwiczek z kurczaka
Sposób przygotowania:
- W przypadku opcji z mięsem kurczaka: polędwiczki kurczaka kroimy na małe kawałki. Marynujemy 30 minut w oliwie z pomidorów, z dodatkiem soli, pieprzu oraz dowolnych przypraw. Po tym czasie podsmażamy na rozgrzanej patelni.
- Płatki migdałów uprażyć kilka minut na patelni bez tłuszczu. Mają się jedynie przyrumienić. Pozostawić do ostygnięcia.
- W blenderze zmiksować: suszone pomidory, ząbek czosnku, prażone płatki migdałów, parmezan oraz oliwę po odsączeniu pomidorów. Sos będzie bardzo gęsty, wręcz suchy (będziemy go rozrzedzać w późniejszym etapie). Niekiedy zdarza się że suszone pomidory są bardzo słone i pikantne, wtedy nie ma konieczności przyprawiania. Natomiast w tym celu najlepiej spróbować powstałej papki i ewentualnie doprawić do smaku.
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, według zaleceń na opakowaniu. Po ugotowaniu przecedzić, jednak 200 ml wody z makaronu pozostawić! To bardzo ważne.
- Pesto przełożyć na patelnię. Wlać 2 chochelki gorącej wody z ugotowanego makaronu. Całość podgrzać mieszając, nasze pesto właśnie teraz nabierze odpowiedniej konsystencji sosu.
- Makaron podawać polany pomidorowym pesto oraz opcjonalnie kawałkami kurczaka. Można udekorować wedle uznania świeżą bazylią, tartym parmezanem, płatkami migdałów i pomidorkami.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
Zobacz także:
Pesto alla siciliana – czerwony sos pesto z SycyliiPesto alla genovese – zielony sos pesto z Genui
Kluski śląskie z dziurką z bazyliowym pesto
Pesto pietruszkowe sos z natki pietruszki i nerkowców
Makaron z bazyliowo – miętowym pesto i prosciutto
Pesto szałwiowo – orzechowe z cytrusową nutą
Jak dla mnie ta wersja pesto nawet lepsza od klasycznej bazylii