Strona główna » Pizzerinki drożdżowe mini pizza na przekąskę
Pizzerinki drożdżowe mini pizza na przekąskę

Pizzerinki drożdżowe mini pizza na przekąskę

Przekąski w formie mini pizzy na najlepszym cienkim cieście, opracowanym według tradycyjnej włoskiej receptury. Ciasto na pizzę zawiera same proste składniki, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Sekretem perfekcyjnego ciasta pizzy jest zaczyn drożdżowy oraz intensywne wyrabianie ciasta z użyciem siły. Dzięki dokładnemu wyrobieniu, ciasto wypełniają bąbelki powietrza. Po upieczeniu pizza jest cienka, a brzegi chrupiące.

Małe pizze są praktyczne do podziału, każda z osobna posiada chrupiący brzeg dookoła. Jeśli każdy z domowników woli pizzę z innymi dodatkami, można przygotować różnorodne pizzerinki. Każdy będzie zadowolony z takiej formy.

Miniaturowe drożdżówki o smaku pizzy z sosem pomidorowym

5 od 15 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PizzaKuchnia: WłoskaTrudność: Średnie
Porcje

8

porcje
Przygotowanie

1

godz. 

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

290

kcal

Pizzerinki to mini pizze w formie monoporcji. Perfekcyjne ciasto według tradycyjnej włoskiej receptury i dowolność dekoracji ulubionymi składnikami.

Składniki:

  • CIASTO
  • 250 g mąki pszennej

  • 1 opakowanie drożdży instant (7g)

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 150 ml przegotowanej wody o letniej temperaturze

  • 1/3 łyżeczki drobno zmielonej soli

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • SOS POMIDOROWY
  • 1/2 puszki pomidorów

  • 50 ml oliwy z oliwek

  • 1/3 łyżeczki soli morskiej

  • 1 łyżka cukru

  • 1 ząbek czosnku ekologicznego

  • kilka listków świeżej bazylii

  • DODATKI
  • 50 g tartej mozzarelli

  • 50 g szynki parmeńskiej

  • 10 sztuk małych pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:

  • CIASTO Z DODATKIEM DROŻDŻY
  • Z drożdży instant zrobić prosty rozczyn: w 1/2 części letniej wody podanej w przepisie, rozpuścić cukier oraz suche drożdże. Płyn wymieszać i pozostawić na 30 minut dla aktywacji drożdży.
  • Mąkę pszenną przesiać przez sito bezpośrednio na stolnicę lub blat. Dodać potrzebną ilość soli. W suchych składnikach uformować dołeczek i do niego stopniowo wlewać oliwę, pozostałą część lekko ciepłej wody oraz zaczyn drożdżowy.
  • Ciasto zagniatać najpierw do połączenia składników, a później intensywnie wyrabiać ciasto na pizzerinki. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie, odpowiednio napowietrzone poprzez 10 – minutowe wyrabianie. Następnie przełożyć do większej misy i pozostawić na 60 minut w ciepłym miejscu, pod przykryciem ściereczki. W tym czasie ciasto wyrośnie i znacznie zwiększy swoją objętość.
  • SOS POMIDOROWY I DODATKI
  • Sos przygotowujemy poprzez zblendowanie na gładko pomidorów z puszki z pozostałymi składnikami wymienionymi w przepisie. Jeśli w smaku sosu będzie czegoś brakowało, można śmiało doprawić wedle uznania.
  • Szynkę parmeńską pokroić na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. Przygotować ser mozzarella – prawdziwa mozzarella, nie ta z zalewy. Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Przygotować dużej wielkości blachy, na których będziemy piec nasze pizze, najlepiej poprzez wyłożenie ich papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie intensywnie wyrabiamy ręcznie, nie powinno się używać wałka. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki i uformować z nich niewielkie mini pizzerinki o średnicy około 15 cm.
  • Okręgi ciasta posmarować sosem pomidorowym, zachowując 1 centymetrowy nieposmarowany brzeg. Na wierzch wyłożyć szynkę parmeńską, pomidorki koktajlowe skórką do dołu i posypać dużą ilością tartego sera. Piec maksymalnie przez 10 minut, by uniknąć przypalenia.

Uwagi:

  • Pizzerinki można przygotować także z innymi ulubionymi składnikami. Można śmiało dodać pióra pokrojonej cebuli, pieczarki, kiełbasę. Modyfikacje mile widziane.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. aniaanna

    Dzięki Waszej stronie nauczyłam się robić prawdziwą pizzę, nawet lepszą niż w restauracji. Pizzerinki też wyszły perfekt

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*