W trakcie upalnego lata każdy z nas zjadłby chętnie lżejszy obiad, niekiedy nie zawierający mięsa. Kalafior i dania z niego przyrządzone to świetna alternatywą. Kotlet z kalafiora bez mięsa, z ziemniaczkami i mizerią brzmi rozkosznie i lekko.
Warzywne kotlety kalafiorowe w panierce
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
10
min.Gotowanie
20
min.Kalorie
110
kcalKotleciki z panierowanych plastrów kalafiora. Przepis na bezmięsne wegetariańskie kotlety kalafiorowe, idealne na lżejszy obiad w lecie.
Składniki:
1 kalafior
2 jajka od szczęśliwych
1/2 bu bułki tartej
1/2 łyżeczki soli
100 ml oleju rzepakowego
- DODATKOWO DO PODANIA
ugotowane młode ziemniaki z koperkiem
mizeria z ogórków gruntowych
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku zagotuj wodę z 1/2 łyżeczki soli. Główkę kalafiora opłukaj w zimnej wodzie, odetnij zielone części rośliny oraz część głąba. Oczyszczonego kalafiora w całości włóż do wrzątku i gotuj 10 minut.
- Przygotuj 2 talerzyki: 1 głęboki, w którym roztrzep jajka widelcem oraz 2 płytki z bułką tartą.
- Ugotowanego kalafiora pozostaw na chwilę do przestudzenia. Następnie pokrój na plastry przypominające kromki chleba. Części kalafiora zamocz z podwójnie opanieruj z obu stron w jajkach, bułce tartej, ponownie w jajkach i bułce tartej.
- Kalafiorowe kotlety usmaż na patelni z rozgrzanych olejem, z obu stron do uzyskania złocistego odcienia panierki. Odsącz na ręczniku papierowym.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePesto
Polub nas na Facebook
Zobacz także:
Kremowa zupa kalafiorowa z ziemniakamiKalafior pieczony w całości z przyprawą curry
Kotlety de volaille z masłem ziołowym
Kotleciki z patisona smażone w panierce z bułką tartą
Kalafior z bułką tartą zasmażaną na maśle
Wegetariański burger kalafiorowy z frytkami