Przepis | Strona główna | Dania główne | Warzywne kotlety kalafiorowe w panierce
Warzywne kotlety kalafiorowe w panierce

Warzywne kotlety kalafiorowe w panierce

W trakcie upalnego lata każdy z nas zjadłby chętnie lżejszy obiad, niekiedy nie zawierający mięsa. Kalafior i dania z niego przyrządzone to świetna alternatywą. Kotlet z kalafiora bez mięsa, z ziemniaczkami i mizerią brzmi rozkosznie i lekko.

Warzywne kotlety kalafiorowe w panierce

5 od 14 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

110

kcal

Kotleciki z panierowanych plastrów kalafiora. Przepis na bezmięsne wegetariańskie kotlety kalafiorowe, idealne na lżejszy obiad w lecie.

Składniki:

  • 1 kalafior

  • 2 jajka od szczęśliwych

  • 1/2 bu bułki tartej

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 100 ml oleju rzepakowego

  • DODATKOWO DO PODANIA
  • ugotowane młode ziemniaki z koperkiem

  • mizeria z ogórków gruntowych

Sposób przygotowania:

  • W dużym garnku zagotuj wodę z 1/2 łyżeczki soli. Główkę kalafiora opłukaj w zimnej wodzie, odetnij zielone części rośliny oraz część głąba. Oczyszczonego kalafiora w całości włóż do wrzątku i gotuj 10 minut.
  • Przygotuj 2 talerzyki: 1 głęboki, w którym roztrzep jajka widelcem oraz 2 płytki z bułką tartą.
  • Ugotowanego kalafiora pozostaw na chwilę do przestudzenia. Następnie pokrój na plastry przypominające kromki chleba. Części kalafiora zamocz z podwójnie opanieruj z obu stron w jajkach, bułce tartej, ponownie w jajkach i bułce tartej.
  • Kalafiorowe kotlety usmaż na patelni z rozgrzanych olejem, z obu stron do uzyskania złocistego odcienia panierki. Odsącz na ręczniku papierowym.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*