Przepis | Strona główna | Blog | Mleczko pszczele. Zdrowotne korzyści
Mleczko pszczele. Zdrowotne korzyści

Mleczko pszczele. Zdrowotne korzyści

Czy słyszałeś o mleczku pszczelim? Jest to bardzo powszechna substancja, o której prawdopodobnie słyszałeś w pewnym momencie, ale czy wiedziałeś o jej wielu korzyściach?

Mleczko pszczele, dar od pszczół.

Mleczko pszczele jest substancją naturalnie produkowaną przez pszczoły, które wykorzystują je do karmienia swoich larw w pierwszych dniach życia oraz królowej pszczół przez cały okres jej życia, który może trwać nawet do pięciu lat.

Pokarm ten pomaga królowej pszczół mieć większe rozmiary niż reszta ula, dłuższą żywotność i utrzymać wysoką płodność, która pozwala na złożenie do 2000 jaj. Wszystko to dzięki mnogości składników odżywczych zawartych w tym pysznym produkcie, co przekłada się również na korzyści dla nas, ludzi.

Tak więc, jest on stosowany jako suplement diety, składa się głównie z wody, 67% całości; oprócz białek (12,5%), węglowodanów (11%), i innych składników w mniejszych proporcjach: kwasy tłuszczowe, aminokwasy, enzymy, minerały i różne witaminy.

Mleczko pszczele. Zdrowotne korzyści

Korzyści dla organizmu ludzkiego.

Oprócz tego, że mleczko pszczele jest ważnym i pożywnym pokarmem dla pszczół, ma również wiele korzystnych właściwości. Działa jako środek przywracający energię, pomnażając siłę w chwilach słabości. Poprawia również wydajność, zarówno fizyczną jak i umysłową, a także wywołuje doskonałe samopoczucie i euforię. Jest to korzystne dla naszego zdrowia z kilku powodów.

  1. Pomaga zwiększyć obronność organizmu, pobudzając produkcję przeciwciał.
  2. Pomaga położyć kres różnym zaburzeniom odżywiania, pomagając odzyskać apetyt i przyrost masy ciała osobom cierpiącym na anoreksję lub tym, które przeszły operację i są w trakcie rekonwalescencji.
  3. Pomaga regulować poziom glukozy, cholesterolu i trójglicerydów.
  4. Pomaga zwiększyć produkcję hemoglobiny i czerwonych krwinek.
  5. Jest silnym związkiem przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym, antyseptycznym, przeciwnowotworowym, antytoksycznym i bakteriostatycznym.
  6. Poprawia nawilżenie i elastyczność skóry, dzięki czemu spowalnia oznaki starzenia się skóry.
  7. Jest w stanie podnieść witalność, a nawet zwiększyć odporność organizmu na zimno i zmęczenie.

O czym należy pamiętać przyjmując mleczko pszczele?

Przed rozpoczęciem przyjmowania tego typu suplementu diety należy pamiętać o szeregu zaleceń. Pierwsze ostrzeżenie, a może jeden z najważniejszych, jest to, że po zdecydował się wziąć tę substancję, należy pamiętać, że nie powinny być podejmowane w dużych ilościach lub przez długi okres czasu, ponieważ może to powodować bóle głowy, nudności, a nawet wzrost ciśnienia krwi i tętna.

Z tego powodu najlepiej przyjmować go z umiarem, w niewielkich ilościach od 100 do 500 mg dziennie. Ta rutyna powinna być przestrzegana przez kilka miesięcy na przerwanym harmonogramie, z dwóch miesięcy biorąc suplement diety codziennie i kolejne dwa lub trzy miesiące odpoczynku, przed wznowieniem konsumpcji w późniejszym terminie.

Ale czy jest to korzystne dla wszystkich?

Są osoby, które pod żadnym pozorem nie powinny spożywać mleczka pszczelego, w tym astmatycy, alergicy czy osoby cierpiące na chorobę Addisona, której symptomatologia opiera się na niedostatecznej pracy nadnerczy w sposób ciągły.



Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*