Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Pianka na biszkoptach – ptasie mleczko
Pianka na biszkoptach - ptasie mleczko

Pianka na biszkoptach – ptasie mleczko

Placek bez pieczenia na spodzie z cukrowych biszkoptów. Mus ze zmiksowanych owoców i brzoskwiniowe ptasie mleczko z kawałkami owoców. Musowe ciasto na biszkoptowym spodzie.

Pianka na biszkoptach – ptasie mleczko

5 od 14 osób
Autor: Pawel Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

12

kawałków
Przygotowanie

1

godz. 
Chłodzenie

3

godz. 
Kalorie

260

kcal

Placek na biszkoptach bez pieczenia, z galaretką z musem owocowym i pianką brzoskwiniową – ptasim mleczkiem.

Składniki:

  • 200 g biszkoptów z cukrową skorupką lady fingers

  • 1 galaretka truskawkowa

  • 2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe

  • 500 ml wrzącej wody

  • 300 ml schłodzonej śmietanki deserowej 30 %

  • 200 g truskawek

  • 100 g czerwonej porzeczki

  • 100 g malin

  • 200 g brzoskwiń z puszki

  • DODATKOWO DO DEKORACJI
  • truskawki, maliny i porzeczki

Sposób przygotowania:

  • BISZKOPTOWY SPÓD
  • Biszkopty cukrowe ułóż na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub plastikowej formy.
  • MUS OWOCOWY Z GALARETKĄ
  • W garnku zagotuj 200 ml wody. Gotującą się wodę zdejmij z palnika, rozpuść w nim czerwoną galaretkę i pozostaw do ostudzenia i delikatnego zagęszczenia.
  • Truskawki, maliny i czerwone porzeczki umyj chłodną wodą. Następnie zmiksuj je na gładki mus i przetrzyj przez sito pozbywając się pesteczek i skórek. Wstaw do lodówki by mus owocowy był jak najchłodniejszy.
  • Tężejącą galaretkę zmiksuj z zimnym musem owocowym i wylej na spód z biszkoptów. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • PTASIE MLECZKO
  • W garnku zagotuj kolejną porcję wody – 300 ml. Wrzącą wodę zdejmij z palnika i rozpuść w niej 2 pomarańczowe galaretki. Odstaw na bok do schłodzenia i zagęszczenia konsystencji.
  • Brzoskwinie z puszki odsącz z nadmiaru syropu, pokrój je w kosteczkę.
  • Schłodzone galaretki wymieszaj z zimną śmietanką deserową i pokrojonymi brzoskwiniami. Powstałe ptasie mleczko wylej jako kolejną warstwę placka, po czym ponownie wstaw do lodówki na kolejną godzinę.

Uwagi:

  • Gotowe ciasto udekoruj świeżymi owocami lata: porzeczkami, malinami i truskawkami.

3 komentarze

  1. owoceletnie300

    najlepsze ptasie mleczko z biszkoptami i owockami

  2. artystyczne owocowe ptasie mleczko

  3. ptasiemleczko

    puszysta pianka bez pieczenia = przepis idealny na deserek

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*