Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Owsianka z prażonymi jabłkami i migdałami
Owsianka z prażonymi jabłkami i migdałami

Owsianka z prażonymi jabłkami i migdałami

Jabłka to taka nasza polska zapomniana miłość. Mamy je na wyciągnięcie ręki, więc znudziły nam się i rzadko po nie sięgamy. Osobiście rzadko jem surowe jabłko, chociaż wiem jak zdrowe są. Uwielbiam za to jabłka w formie prażonej / pieczonej – wszelkie szarlotki, ryż z jabłkami, jabłka zapieczone z miodem i orzechami. Jabłko poddane wysokiej temperaturze staje się czymś wyjątkowo przepysznym.

Płatki owsiane z jabłkami i płatkami migdałów

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

porcja
Przygotowanie

5

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

160

kcal

Śniadaniowa owsianka na mleku z prażonym jabłkiem, cynamonem i płatkami migdałów. Energetyczne śniadanie z płatkami owsianymi.

Składniki:

  • OWSIANKA
  • 4 łyżki płatków owsianych

  • 200 ml chudego mleka

  • szczypta soli

  • PRAŻONE JABŁKO
  • 1 duże kwaskowate jabłko

  • 1 łyżka wody

  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

  • cukier

  • garść płatków migdałowych


Sposób przygotowania:

  • Płatki owsiane zalej mlekiem, dodaj sól i gotuj przez około 7 – 10 minut, aż owsianka nabierze nieco gęstszej konsystencji.
  • W tym czasie jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na wiórki używając dużych oczek tartki. Jabłuszko przełóż do rondelka, dodaj wodę, cynamon oraz opcjonalnie cukier. Ustaw na palniku i podgrzewaj kilka minut, aż jabłka się uprażą.
  • Owsiankę przełóż do miski, na wierz wyłóż gorące prażone jabłka. Posyp płatkami migdałowymi (jeśli masz ochotę możesz je również uprażyć na suchej patelni przez kilka minut).

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook



Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*