Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Amerykańska szarlotka z maślaną kruszonką
Amerykańska szarlotka z maślaną kruszonką

Amerykańska szarlotka z maślaną kruszonką

Jabłecznika nikomu nie trzeba przedstawiać, bo ciasto doskonale wszystkim znane. Popularne ciasto z jabłkami można wykonać na wiele sposób. W tym przepisie przedstawię przepis na prawdziwą szarlotkę pod kruszonką prosto z Ameryki.

Amerykańska szarlotka z maślaną kruszonką

5 od 13 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DeseryKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

12

porcje
Przygotowanie

1

godz. 
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

320

kcal

Kwaskowate prażone jabłka pod maślaną kruszoną. Najlepszy przepis na prawdziwą amerykańską szarlotkę. Jabłecznik o niepowtarzanym smaku i zapachu.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej

  • 200 g zimnego masła

  • 1 jajko swojskie

  • 1/3 szklanki cukru drobnego do wypieków

  • szczypta soli morskiej

  • odrobina tłuszczu i bułki tartej

  • NADZIEJE JABŁKOWE
  • 1,5 kg jabłek jędrnych i kwaskowatych

  • 50 ml soku z cytryny

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 50 g cukru drobnego

  • cynamon i cukier waniliowy opcjonalnie wedle uznania


Sposób przygotowania:

  • Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego najlepiej na stolnicy lub blacie kuchennym. Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z cukrem i szczyptą soli.
  • Zimne i twarde masło kroimy nożem w kostkę. Masło i jajko dodajemy do suchych składników. Ciasto kruche zarabiamy ręcznie lub poprzez siekanie nożem (polecam tą metodę).
  • Kiedy nasze ciasto nabierze już jednolitej konsystencji, należy podzielić je na 2 równe części. Jedną część uformować w kulkę, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki.
  • Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy lekko tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy drugą część naszego ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Podczas chłodzenia surowego ciasta, przygotowujemy w międzyczasie prażone jabłka. Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Do dużego garnka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy nasze kawałki jabłek. Gotujemy przez 15 minut aż jabłka zmiękną. Jabłka mają zmięknąć ale powinny zachować strukturę, nie chcemy by powstała konfitura! Pod sam koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną, cukier oraz opcjonalnie cynamon i wanilię – gotujemy jeszcze kilka minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na brytfannę z częścią ciasta wykładamy chłodne jabłka. Natomiast drugą część ciasta ucieramy na tarle na grubych oczkach wprost na wierz naszego ciasta.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut.

Uwagi:

  • To mój ulubiony przepis na szarlotkę ze względu na obecność maślanej kruszonki. W zakładce desery na stronie PROSTE PESTO, znajdziesz kilka innych pomysłów i przepisów na upieczenie jabłecznika.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

5 komentarzy

  1. moja ulubiona, przepis sprawdzony także przeze mnie, więc szczerze polecam

  2. natkapietruszki

    prawdziwa szarlotka, maślana i pyszna

  3. miśtuliś

    najlepszy przepis!

  4. kocham wszystkie wersje ciast z jabłkami!

  5. pipipeppa

    jabłecznik przepyszny z tego przepisu, bardzo dobra kruszonka z maslem

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*