Jabłecznika nikomu nie trzeba przedstawiać, bo ciasto doskonale wszystkim znane. Popularne ciasto z jabłkami można wykonać na wiele sposób. W tym przepisie przedstawię przepis na prawdziwą szarlotkę pod kruszonką prosto z Ameryki.
Amerykańska szarlotka z maślaną kruszonką
12
porcje1
godz.1
godz.320
kcalKwaskowate prażone jabłka pod maślaną kruszoną. Najlepszy przepis na prawdziwą amerykańską szarlotkę. Jabłecznik o niepowtarzanym smaku i zapachu.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
400 g 400 mąki pszennej
200 g 200 zimnego masła
1 1 jajko swojskie
1/3 szklanki 1/3 cukru drobnego do wypieków
szczypta soli morskiej
odrobina tłuszczu i bułki tartej
- NADZIEJE JABŁKOWE
1,5 kg 1,5 jabłek jędrnych i kwaskowatych
50 ml 50 soku z cytryny
1 łyżka 1 mąki ziemniaczanej
50 g 50 cukru drobnego
cynamon i cukier waniliowy opcjonalnie wedle uznania
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego najlepiej na stolnicy lub blacie kuchennym. Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z cukrem i szczyptą soli.
- Zimne i twarde masło kroimy nożem w kostkę. Masło i jajko dodajemy do suchych składników. Ciasto kruche zarabiamy ręcznie lub poprzez siekanie nożem (polecam tą metodę).
- Kiedy nasze ciasto nabierze już jednolitej konsystencji, należy podzielić je na 2 równe części. Jedną część uformować w kulkę, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki.
- Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy lekko tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy drugą część naszego ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Podczas chłodzenia surowego ciasta, przygotowujemy w międzyczasie prażone jabłka. Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny.
- Do dużego garnka wlewamy odrobinę wody i wsypujemy nasze kawałki jabłek. Gotujemy przez 15 minut aż jabłka zmiękną. Jabłka mają zmięknąć ale powinny zachować strukturę, nie chcemy by powstała konfitura! Pod sam koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną, cukier oraz opcjonalnie cynamon i wanilię – gotujemy jeszcze kilka minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na brytfannę z częścią ciasta wykładamy chłodne jabłka. Natomiast drugą część ciasta ucieramy na tarle na grubych oczkach wprost na wierz naszego ciasta.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut.
Uwagi:
- To mój ulubiony przepis na szarlotkę ze względu na obecność maślanej kruszonki. W zakładce desery na stronie PROSTE PESTO, znajdziesz kilka innych pomysłów i przepisów na upieczenie jabłecznika.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Choux au craquelin – ptysie z kruszonką i mangoSzarlotka sypana – najprostszy jabłecznik świata
Smaczne ulubione owoce pod kruszonką
Rabarbarotka czyli szarlotka z rabarbarem i truskawkami
Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze
Ciasto porzeczkowe pod maślaną kruszonką
moja ulubiona, przepis sprawdzony także przeze mnie, więc szczerze polecam
prawdziwa szarlotka, maślana i pyszna
najlepszy przepis!
kocham wszystkie wersje ciast z jabłkami!
jabłecznik przepyszny z tego przepisu, bardzo dobra kruszonka z maslem