Mojito oryginalny kubański koktajl alkoholowy

Mojito oryginalny kubański koktajl alkoholowy

Oryginalny przepis na prawdziwe kubańskie mojito (wymawiamy mohito), czyli koktajl alkoholowy na bazie listków świeżej mięty oraz limonki. Kwaśno słodki smak w połączeniu z orzeźwiającym aromatem mięty sprawia, że napój schłodzi organizm nawet podczas największych upałów. Uwielbiany wśród Kubańczyków drink, sprawdza się podczas panujących przez większość czasu wysokich temperatur.

W poniższym przepisie zdradzam sekrety przyrządzenia najlepszego koktajlu mojito na świecie. Przepis otrzymałam od znajomego barmana z olbrzymim doświadczeniem zawodowym, odznaczonego wieloma prestiżowymi nagrodami.

Przepis na prawdziwe mojito prosto z Kuby

Przepis na prawdziwe mojito prosto z Kuby

5.0 z 20 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: AlkoholKuchnia: KubańskiTrudność: Łatwe
Porcje

1

porcje
Przygotowanie

10

min.
Wykonanie

10

min.
Kalorie

120

kcal

Oryginalny przepis na najprawdziwsze kubańskie mojito. Koktajl alkoholowy na bazie świeżej mięty, limonki i kruszonego lodu.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 50 ml jasnego rumu

  • 1 limonka

  • 10 ml syropu cukrowego

  • 15 g cukru trzcinowego

  • 10 listków świeżej mięty

  • 50 ml wody lekko gazowanej, schłodzonej

  • kruszony lód

  • DEKORACJA
  • 5 listków mięty

  • ćwiartka limonki


Sposób przygotowania:

  • Limonkę rozmasować na blacie dłonią, w celu wydobycia większej ilości soku. Odkroić obie końcówki w górnej i dolnej części cytrusa. Przekroić na ćwiartki, ze środka usunąć biały rdzeń odpowiedzialny za gorzkawy posmak.
  • Limonkę pokroić w mniejszą kostkę kostkę i przełożyć do wysokiej szklanki. Dodać syrop cukrowy oraz cukier trzcinowy. Przy pomocy tłuczka barmańskiego rozgnieść składniki, by uwolnić sok z limonki.
  • Listków świeżej mięty pod żadnym pozorem nie rozdrabniamy ani nie rozgniatamy, w innym wypadku uwolnią niepożądaną goryczkę. Aby uwolnić z mięty olejki eteryczne, listki układamy w jednej dłoni i dajemy jej klapsa za pomocą drugiej ręki. Miętę przekładamy do szklanki.
  • Całość zasypujemy kruszonym lodem do około 1/2 wysokości szklanki. Wlewamy jasny rum – polecam biały rum Baccardi. Mieszamy energicznie za pomocą mieszadełka lub łyżeczki do koktajli.
  • Nasz koktajl ponownie uzupełniamy kruszonym lodem, praktycznie po brzegi szklanki. Całość dopełniamy gazowaną wodą. Dekorujemy plasterkami limonki.
  • Pozostałymi listkami mięty przecieramy szklankę woków, uwalniając ponownie pachnące olejki. Następnie tymi samymi listami dekorujemy koktajl, wkładamy je między kryształki lodu.

Uwagi:

  • Istnieje możliwość przygotowania wersji bezalkoholowej koktajlu, poprzez pominięcie rumu. Całą resztę przepisu sporządzamy dokładnie tak samo.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*