Przepis | Strona główna | Blog | Najlepsze przepisy z winem Tokaj
Najlepsze przepisy z winem Tokaj

Najlepsze przepisy z winem Tokaj

Nie da się zaprzeczyć, że pod względem kulinarnym tokajskie wina nie mają sobie równych. Najwybitniejsi szefowie kuchni sięgają właśnie po nie, aby wzbogacić smak potraw i nadać im zaskakującej głębi. Poznaj najlepsze przepisy z winem Tokaj.

Jest to zdecydowanie jedno z najpopularniejszych w Polsce win. Choć warto pamiętać, że tak właściwie Tokaj to nazwa węgierskiego regionu, który na całym świecie zasłynął właśnie za sprawą win na bazie czterech odmian uprawianych tu winorośli (Furmint, Hárslevelű, Sárga Muskotály oraz Zéta). Dziś tokajskie wina to już klasyka, która króluje nie tylko jako trunek towarzyszący, ale też jeden z ważniejszych składników wielu dań.

Kulinarna wyjątkowość win z Tokaju

Dlaczego tokajskie wina stanowią tak dobry dodatek do potraw? Ich wyjątkowy smak i bogactwo aromatów sprawia, że można łączyć je z daniami wytrawnymi, słonymi i pikantnymi. Co ciekawe taki miszmasz sprawdza się dobrze nie tylko, gdy mamy pod ręką wina wytrawne, ale też te najsłodsze pozycje z Tokaju. W tym właśnie tkwi cały sekret komponowania tokajskich win z potrawami – one pasują zawsze.

Decydując się na wino, warto pamiętać o kilku prostych zasadach:

  • aby wydobyć naturalny smak np. mięsa czy ryb, wybierz wino o niższej kwasowości,
  • dobieraj wino do głównego składnika dania, ale nie zapominaj o całej reszcie,
  • słone potrawy komponuj z winami słodkimi, bo oba te smaki tworzą najlepszy duet,
  • do dań słonych i oleistych wybieraj wina bez tanin, unikniesz metalicznego posmaku.

Duży wybór win z Tokaju, które podkreślą smak każdej potrawy, znajdziesz na www.rafa-wino.pl/43-wina-tokaj-wegry. Do czego możesz ich użyć?

Najlepsze potrawy z tokajskim winem

Kurczak duszony w winnym sosie

Klasyka kuchni francuskiej to coq au vin, czyli kurczak duszony w winie. To potrawa, która łamie konwenanse – zamiast wina białego, które zwykło się łączyć z drobiem, mięso dusi się w lekkim, wytrawnym winie czerwonym. Co jednak jeśli krwiście zabarwione białe mięso nie wygląda dla nas apetycznie? Wówczas możemy złamać tę tradycję i wykorzystać do duszenia białe wino wytrawne z Tokaju np. Grof Degenfeld Harslevelu BIO o owocowo-miodowym aromacie i niskiej zawartości cukru lub Tokaj Nobilis Furmint BIO, delikatne wino organiczne o owocowym charakterze i zapachu gruszki, migdałów oraz ziół.

Risotto z krewetkami i szafranem

Przenosimy się do kuchni włoskiej, bo nie ma bardziej „winnej” potrawy niż risotto. Klasycznie przyrządzane jest z kurczakiem, grzybami lub warzywami. Jeśli lubimy jednak owoce morza, warto przygotować risotto z krewetkami i szczyptą szafranu, duszone w winie – jego smak najlepiej podbije białe wino wytrawne. Z tokajskich winnic może to być np. Paangold Szamorodni Szaraz o orzechowo-miodowej nucie przeplatającej się ze świeżością moreli i kwiatową nutą muszkatu lub Balassa Furmint o bogatym smaku z wyraźnym akcentem gruszki i cytrusową kwasowością – zdobywca złotego medalu dla najlepszego węgierskiego wina białego za rocznik 2018.

Spaghetti z mulami w białym winie

A gdyby połączyć prowansalskie smaki z włoskim zamiłowaniem do makaronów? Wtedy powstanie potrawa idealna na romantyczną kolację we dwoje, czyli spaghetti z małżami duszonymi w białym winie z dodatkiem czosnku, szalotki i masła. Aby sprawić, że sos będzie bardziej aromatyczny i wyrazisty w smaku, wystarczy wykorzystać do jego przygotowania dobrej jakości białe wino wytrawne. W tym przepisie sprawdzą się takie wina z Tokaju jak np. Gotz Sargamuskotaly o lekkiej kwasowości, owocowo-cytrusowym smaku i aromacie kwiatów bzu albo Karadi Berger Furmint Narancsi o równie cytrusowym aromacie, przeplecionym jednak nutami wanilii.

Nie wiesz, jakie wino wybrać?

Wino to ważny składnik zaproponowanych wyżej potraw. Zanim zdecydujesz się na jego zakup, poznaj lepiej smak wybranych trunków. Możesz zrobić to podczas degustacji, na którą wcale nie musisz się nigdzie wybierać. Ciekawym rozwiązaniem jest degustacja win online. Jak degustować wina online? Łącząc się z sommelierem i innymi uczestnikami podczas wideokonferencji i testując wina, które dostarczane są odpowiednio wcześniej na podany przez nas adres.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image