Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Nowoczesna tortilla jajeczna
Nowoczesna tortilla jajeczna

Nowoczesna tortilla jajeczna

Większość Polaków lubi jajecznicę. Ale ta tradycyjna staje się już mało ciekawa. Ostatnio spotkałam się ze stwierdzeniem, że weekend trzeba zacząć od kawy oraz jajecznicy z chrupiącym chlebem. Jednak coraz częściej szukamy fajnego pomysłu na coś nowego. Dlatego postanowiłam przedstawić mój autorski pomysł na tortille jajeczną. Jajka to bardzo dobry produkt. Zawiera dużą zawartość białka, a co ważne jest idealne dla osób dbających o linię. Niska kaloryczność w połączeniu z dużą zawartością potasu, wapnia, witaminy C sprawia, że jajko jest świetne szczególnie dla osób aktywnych. Zwykłą kanapkę zastąpiłam tortillą. A tradycyjną jajecznicę w pastę z jajek, pieczarek, szczypiorku, szynki oraz sera. Ta nowoczesna wersja jest przepyszna i odmieni Wasz poranek na zawsze.

Tortilla z jajecznicą

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

250

kcal

Placki pszennej tortilli z jajecznicą, szynką i pieczarkami. Pyszne jajeczne wrapy śniadaniowe, zamiast nudnych kanapek.

Składniki:

  • WRAPY JAJECZNE
  • 6 pieczarek

  • 4 plastry szynki drobiowej bez skóry (u mnie filet z Bobrownik)

  • 2 plasterki sera żółtego

  • 4 jajka

  • szczypiorek

  • 4 tortille

  • 1 płaska łyżeczka masła

  • sól, pieprz, czosnek

  • DODATKI
  • szczypiorek

  • pomidorki koktajlowe


Sposób przygotowania:

  • Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Plastry szynki oraz sera kroimy na kwadraty o wielkości ok. 1cm x 1cm. Szczypiorek siekamy drobno.
  • Na średniej wielkości patelni rozpuszczamy tłuszcz – masło. Dodajemy pieczarki. Smażymy je do momentu aż pieczarka stanie się ciemniejsza (szarawa) i bardziej elastyczna. Zwykle trwa to około 7 minut. Cały czas mieszamy. Po tym czasie dodajemy pokrojoną szynkę.
  • W tym samym czasie na głęboki talerz rozbijamy jajka. Dodajemy ser, szczypiorek oraz przyprawy. Całość mieszamy widelcem. Po połączeniu się składników wlewamy je na patelnię z pieczarkami i szynką. Całość smażymy do momentu, aż jajka się zetną.
  • Na ¼ tortilli kładziemy wyżej przygotowaną masę jajeczną. Tortillę zginamy w połowie, a następnie jeszcze raz tak aby powstał nam trójkąt.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*