Tortilla de patatas. Prosty i smaczny hiszpański omlet.

Tortilla de patatas. Prosty i smaczny hiszpański omlet.

Tortilla de patatas to w dosłownym tłumaczeniu tortilla z ziemniaków. Jest to niezwykle popularne hiszpańskie danie jadane zarówno na ciepło na śniadania, obiady i kolacje jak i na zimno jako tapas czyli przekąski. Spotkać można je w każdej hiszpańskiej kuchni.

Jest to swojego rodzaju omlet przygotowywany z jajek, ziemniaków oraz cebuli. W krajach Ameryki Łacińskiej, dla odróżnienia tego dania od tortilli kukurydzianych i pszennych, nazywane jest “tortilla esponola” lub “tortilla de papas”.

Hiszpańska tortilla ziemniaczana jest potrawą prostą i uniwersalną, podawaną jest w wielu wariantach. Dziś jednak przepis na tortilla de patatas w klasycznej odsłonie według przepisu przywiezionego prosto z Hiszpanii.

Tortilla de patatas. Prosty i smaczny hiszpański omlet.

Tortilla de patatas. Prosty i smaczny hiszpański omlet.

5 z 19 głosów
Danie: OmletKuchnia: HiszpańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

300

kcal

Tortilla de patatas (w Ameryce Łacińskiej tortilla esponola lub tortilla de papas) to niezwykle popularne w Hiszpanii i bardzo proste danie na bazie ziemniaków.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 5 5 średniej wielkości ziemniaków

  • 0.5 szklanki 0.5 oliwi z oliwek lub oleju

  • 1 1 duża cebula

  • 6 jajek 6 kurzych rozmiar M

  • sól do przyprawienia

Sposób przygotowania:

  • Na początku obieramy ze skórki pięć średniej wielkości ziemniaków i myjemy je pod bieżącą wodą.
  • Wyschnięte ziemniaki kroimy w niezbyt grube plasterki, a następnie przekrójmy je jeszcze na połowę.
  • Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę lub olej i grzejemy. Później wkładamy tam ziemniaczki i 10-15 minut smażymy.
  • Następnie kroimy w plasterki jedną dużą cebulą, układamy z nich warstwą u góry ziemniaków i przykrywamy patelnię pokrywką. Co jakiś czas mieszamy.
  • Po około 30 minutach ziemniaki powinny być już dobre. Musimy uważać, aby dusząc się ziemniaki się nie rozgotowały. Aby danie było idealne muszą być lekko twardawe, ale uduszone. Następnie odsączamy ziemniaki i cebulkę na dużym sitku, po czym z powrotem układamy na patelni.
  • W miseczce roztrzepujemy 6 jajek kurzych dodając do nich odpowiednią według naszych upodobań ilość soli.
  • Roztrzepane jajka wlewamy, nic nie mieszamy czekamy do 15 min, aż omlet zrumieni się pod spodem, odwracamy go najlepiej za pomocą pokrywki. Tak samo na drugiej stronie smażymy do zarumienienia.
  • Tak przygotowaną tortillę możemy podawać odpowiednio pokrojona na cztery części na talerzu zarówno na zimno jak przystawkę tapas jak i na ciepło. Jest to doskonałe, szybkie danie, które nadaje się tak samo na śniadania, kolację jak i na lunch.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*