Tortilla wywodzi się z Meksyku. Chociaż wyglądem i sposobem przygotowania przypomina naleśniki, to w meksyku pełni funkcję pieczywa jak nasz chleb.
Tortilla może stanowić bazę wielu potraw. Można z niej przygotować pyszne zawijane wrapy albo meksykańskie taco. Lubiana jest też bardzo przez dzieci, które podskubują po kawałku a sprytny rodzic może w tortillę zawinąć szynkę, warzywa, kurczaka i inne smakołyki, które biegające po domu dziecko zje bez szkody na dywanach i ścianach.
Tortilla może też służyć za przekąskę na przyjęciach. Można w nią zawinąć pasty jajeczne, pasty z awokado, serki i inne a następnie pokroić takie zawiniątko na 2 cm plasterki do przegryzania. Pomysłów jest wiele, ale bazę stanowi zawsze dobrze przygotowany placek. Poznajcie nasz przepis na tortillę rodem z Meksyku.
Dziś były tacosy z tymi tortillami – super wyszły