Przepis | Strona główna | Kuchnia Amerykańska | Przepis na tortille. Tradycyjna meksykańska tortilla.
Przepis na tortille. Tradycyjna meksykańska tortilla.

Przepis na tortille. Tradycyjna meksykańska tortilla.

Tortilla wywodzi się z Meksyku. Chociaż wyglądem i sposobem przygotowania przypomina naleśniki, to w meksyku pełni funkcję pieczywa jak nasz chleb.

Tortilla może stanowić bazę wielu potraw. Można z niej przygotować pyszne zawijane wrapy albo meksykańskie taco. Lubiana jest też bardzo przez dzieci, które podskubują po kawałku a sprytny rodzic może w tortillę zawinąć szynkę, warzywa, kurczaka i inne smakołyki, które biegające po domu dziecko zje bez szkody na dywanach i ścianach.

Tortilla może też służyć za przekąskę na przyjęciach. Można w nią zawinąć pasty jajeczne, pasty z awokado, serki i inne a następnie pokroić takie zawiniątko na 2 cm plasterki do przegryzania. Pomysłów jest wiele, ale bazę stanowi zawsze dobrze przygotowany placek. Poznajcie nasz przepis na tortillę rodem z Meksyku.

Przepis na tortille. Tradycyjna meksykańska tortilla.

5 od 17 osób
Autor: Paweł Clad Danie: PieczywoKuchnia: MeksykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

16

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

210

kcal

Tortilla to placek naleśnikowy rodem z meksyku. Poznaj sprawdzony tradycyjny przepis na tortillę domową. Taki placek możesz wykorzystać na co dzień. Możesz z nich przygotować pyszne wrapy, możesz zrobić meksykańskie taco czy też przekąski na przyjęcie. Domowy przepis na tortillę będzie punktem wypadowym do twoich kulinarnych inspiracji.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka soli

  • 3 łyżki smalcu lub masła*

  • 1 szklanka gorącej wody (wrzątek)

Sposób przygotowania:

  • Do misy w której będziemy miksować lub wyrabiać ręcznie ciasto dodać mąkę, sól, roztopiony smalec (lub masło) oraz wrzątek.
  • Wszystko wymieszać mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego (hak) lub wyrobić ręcznie. Jeśli wyrabiamy ręcznie, uważajmy żeby się nie poparzyć. Wrzątek dodany do mąki powinien przestygnąć i dać się wyrabiać, ale miejmy na uwadze, że to jednak wrzątek.
  • Po wyrobieniu ciasta należy przykryć go folią i odstawić do wystygnięcia aby ciasto odpoczęło. Świeże ciasto może nie dać się wałkować, dlatego dajmy mu około 30 minut odpoczynku.
  • Ciasto podzielmy na 16 równych części. Z każdej części uformujmy kulkę. Ponownie dajmy odpocząć 15 minut w takiej formie.
  • Każdą z kulek rozwałkujmy na stolnicy podsypując mąką. Placek ma być cienki. Z takiej ilości składników przy podzieleniu na 16 części placki powinny mieć ponad 20cm średnicy. Dostosujmy je jednak do wielkości naszej patelni.
  • Rozgrzejmy patelnię. Nie dodajemy na patelnię żadnego tłuszczu. Na rozgrzanej patelni smażymy placki z obu stron. Przewracamy w chwili, gdy zauważymy pojawiające się pęcherzyki powietrza a od spodu zaczną pojawiać się ciemne przypieczone plamki.
  • Po usmażeniu placków układajmy je jeden na drugim przykrywając wilgotnym ręcznikiem (gorące tortille szybko tracą wilgoć). Zostawmy je do wystygnięcia pod lekko wilgotnym ręcznikiem.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Tradycyjne meksykańskie placki tortilla wykonuje się z użyciem smalcu, ale można też z powodzeniem użyć masła.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. Dziś były tacosy z tymi tortillami – super wyszły

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image