Przepis | Strona główna | Blog | Nowy trend eko. Lodówka zero waste
Nowy trend eko. Lodówka zero waste

Nowy trend eko. Lodówka zero waste

Przechowywanie jedzenia w lodówce, nie polega na umieszczeniu żywności w dowolnym, pustym miejscu. Właściwe układanie i przechowywanie produktów spożywczych pozwoli ograniczyć, a nawet uniknąć wyrzucania zepsutej żywności. A co za tym zaoszczędzić pieniądze.

Nowy trend eko. Lodówka zero waste

Układ lodówki nie jest przypadkowy. Poszczególne półki mają inną temperaturę i są przeznaczone inny rodzaj żywności. Najzimniej jest na półce dolnej, najcieplej na górnej półce oraz drzwiach.

Na najniższej półce najlepiej przechowywać produkty, które szybko się psują, takie jak surowe mięso czy ryby.

Środkowa część lodówki będzie idealna na mleko oraz produkty mleczne, takie jak: ser, masło jogurty, śmietanę,kefiry czy twaróg. Jogurty, kefiry czy mleko warto układać chronologicznie (artykuły z krótszą datą przydatności jako pierwsze). Jest to również miejsce dla wędlin, zup czy innych domowych dań.

Górna półka to miejsce dla dżemów i innych przetworów w słoikach, nie wymagających dużego chodzenia. Jest to właściwa przestrzeń również dla soków i napoi.

Drzwi lodówki to miejsce dla majonezu, keczupu, oleju, napoi oraz przetworów w słoikach. Na drzwiach znajduje się również specjalne miejsce na jajka.

Lodówki wyposażone są również w specjalne pojemniki do przechowywania owoców i warzyw. Komora ta, znajduje się zazwyczaj najniżej. Warto pamiętać, że niektóre owoce nie lubią niskich temperatur. Zbyt duży chłód przyczynia się do psucia pomidorów, papryki czy cukinii. Na te produkty warto znaleźć miejsce wyżej.

Przechowując żywność w lodówce, warto mieć na uwadze, że niektóre artykuły spożywcze łatwo chłoną zapach z innych produktów. Dlatego wszystkie produkty powinny być zamknięte w pojemniku lub zabezpieczone w inny sposób. Ponadto, należy uważać, żeby np. ciasta nie kłaść obok intensywnie pachnącej wędliny czy ryby. Lepiej na każdy produkt znaleźć osobne półki.

Unikając marnowania jedzenia trzeba również pamiętać o kupowaniu produktów, które są potrzebne. Zakupy na zapas niosą ryzyko, że któryś artykuł się zmarnuje. Większość produktów jest dostępna od ręki w każdym sklepie, dlatego nie ma potrzeby gromadzenia dużych ilości.

Właściwe przechowywanie produktów spożywczych może przedłużyć ich czas przydatności do spożycia. Dzięki znajomości właściwości technicznych lodówki oraz odpowiedniego sposobu przechowywania możemy zaoszczędzić dużo pieniędzy.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image