Przepis | Strona główna | Dania główne | Schab pieczony w sosie z zielonym pieprzem
Schab pieczony w sosie z zielonym pieprzem

Schab pieczony w sosie z zielonym pieprzem

Kotleciki schabowe przyrządzam na wiele sposobów, między innymi schab w sosie własnym, czy kotleciki schabowe w sosie pieprzowym. Ostatnio wypatrzyłam w sklepie spożywczym torebeczkę pewnego gotowca, mianowicie Winiary Pomysł na kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem. Saszetka zawiera torebeczkę z klipsem, w której możemy umieścić mięso oraz mieszankę przypraw. Skład mieszanki bardzo przypadł mi do gustu, całość wydała się świetnym i wygodnym rozwiązaniem. Przygotowałam więc obiad z torebki i powstało całkiem przyzwoite danie. Schab w sosie pieprzowym w połączeniu z ryżem i buraczkami ćwikłowymi smakuje swojsko i jest pełnowartościowym posiłkiem, bardzo dobrym pod względem składu. Z pewnością nie możemy określić go jako niezdrowego gotowca z torebki, gdyż torebeczka zawiera głównie same przyprawy idealnie skomponowane.

Soczysty schab w sosie pieprzowym

Soczysty schab w sosie pieprzowym

4 z 2 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

45

min.
Kalorie

310

kcal

Pieczone kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem. Przepis na błyskawiczne danie z Winiary Pomysł na kotleciki schabowe.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 700 g 700 schabu

  • 1 opakowanie 1 Winiary pomysł na kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem

  • 50 g 50 kwaśnej, gęstej śmietany 18 %

  • DODATKOWO
  • 2 2 woreczki białego ryżu

  • sól

  • 1 słoik 1 tartych buraków ćwikłowych z chrzanem


Sposób przygotowania:

  • Jeśli używasz wcześniej zamrożonego schabu, musisz najpierw wyjąć go z zamrażarki i rozmrozić (najlepiej zostawić na całą noc w lodówce). Świeży lub rozmrożony schab pokrój w plastry o grubości około 2,5 – 3 centymetrów.
  • Postępuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, czyli: otwórz górną część torebeczki Winiary Pomysł na i wyjmij z niej torebkę. Do środka foliowej torebki zapakuj mięso. Przyprawy z dolnej części opakowania wsyp do większego kubka, dolej 200 ml wody i wymieszaj. Roztwór wlej do woreczka z mięsem, woreczek zapnij zapinką. Pomasuj mięso by rozprowadzić sos i włóż do naczynia żaroodpornego.
  • Schab piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 45 minut. Po upieczeniu rozetnij woreczek i zawartość wyłóż do naczynia żaroodpornego, dodaj kwaśną śmietanę i wymieszaj łyżką z sosem.
  • Torebeczki z białym ryżem ugotuj w osolonym wrzątku przez około 12 minut. Ryż nałóż na talerz, polej sosem pieprzowym, obok ułóż plastry schabu. Podawaj z burakami ćwikłowymi.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*