Pesto alla siciliana - czerwony sos pesto z Sycylii

Pesto alla siciliana – czerwony sos pesto z Sycylii

Pesto alla siciliana to czerwony sos pesto pochodzący z Sycylii. W przeciwieństwie do odmiany standardowej sosu pesto (czyli zielonego pesto alla genovese), czerwone sycylijskie pesto alla siciliana zawiera suszone na słońcu pomidory w miejsce bazylii.

Podobnie do tradycyjnego zielonego pesto wytwarzany jest w marmurowych moździerzach z dodatkiem oliwy, wspomnianych suszonych pomidorów, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera oraz orzeszków piniowych lub migdałów i soli.

Tradycyjnie podawany jest do pieczywa, makaronu (zazwyczaj do makaronu bavette zwanego również linguine lub trenette oraz do trofie), sałaty, serów i innych tradycyjnych dań.

Pesto alla siciliana - czerwony sos pesto z Sycylii

Pesto alla siciliana – czerwony sos pesto z Sycylii

5 z 11 głosów
Danie: SosyKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

400

kcal

Przedstawiamy tradycyjny przepis przywieziony prosto z Sycylii na czerwone pesto z suszonymi pomidorami czyli pesto alla siciliana. Podpatrzone we włoskiej kuchni.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 100 g 100 suszonych pomidorów w oliwie

  • 20 g 20 płatków migdałów lub orzeszków piniowych

  • 20 g 20 parmezanu lub innego drobno startego twardego sera

  • 1 1 ząbek czosnku bio

  • 50 ml 50 oliwy najlepiej po odsączeniu suszonych pomidorów

  • 200 ml 200 wody po ugotowaniu makaronu

  • opcjonalnie chilli, sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Płatki migdałów uprażyć kilka minut na patelni bez tłuszczu. Mają się jedynie lekko przyrumienić. Pozostawić je następnie do ostygnięcia (nie można dodawać ciepłych).
  • W blenderze zmiksować: suszone pomidory, ząbek czosnku, prażone płatki migdałów, parmezan oraz oliwę po odsączeniu pomidorów. Sos będzie bardzo gęsty, wręcz suchy (będziemy go rozrzedzać w późniejszym etapie).
  • Niekiedy zdarza się że suszone pomidory są bardzo słone i pikantne, wtedy nie ma konieczności przyprawiania. Natomiast w tym celu najlepiej spróbować sos i ewentualnie doprawić do smaku.
  • Pesto przełożyć na patelnię. Wlać 2 chochelki gorącej wody z ugotowanego makaronu. Całość podgrzać mieszając, nasze pesto właśnie teraz nabierze odpowiedniej konsystencji sosu.
  • Przelać do słoiczka jeśli chcemy przechowywać lub podać bezpośrednio jeśli korzystamy z jakiegoś przepisu np. pesto z suszonych pomidorów i prażonych migdałów. Sos można przechowywać w lodówce maksymalnie 5 dni.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*