Pączki hiszpańskie - gniazdka oblane lukrem

Pączki hiszpańskie – gniazdka oblane lukrem

Pączki hiszpańskie to gniazdka przygotowane z ciasta parzonego, smażone na rozgrzanym oleju. Mają nieco tłustą i jednocześnie chrupką strukturę, słodyczy nadaje im spływający lukier przygotowany z cukru pudru. Mimo że nie mają nadzienia, są cudowne i wbrew pozorom w cale nie mniej kaloryczne niż tradycyjne pączki.

Pączki wiedeńskie oblane polewą z lukru

Pączki wiedeńskie oblane polewą z lukru

5.0 z 1 głos
Danie: DeserKuchnia: HiszpańskaTrudność: Średnie
Ilość około

25

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Smażenie

30

min.
Kalorie

400

kcal

Gniazdka hiszpańskie oblane polewą lukrową. Odmiana smażonych pączków przygotowywanych z ciasta parzonego.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • HISZPAŃSKIE GNIAZDKA
  • 350 ml wody

  • 150 g masła

  • szczypta soli

  • 300 g mąki pszennej

  • 6 jajek ściółkowych

  • olej rzepakowy do smażenia

  • LUKIER
  • 130 g cukru pudru

  • 20 g wrzącej wody


Sposób przygotowania:

  • W rondelku zagotuj wodę z masłem i odrobiną soli. Kiedy masło całkiem się rozpuści i płyn zacznie lekko bulgotać, wsyp mąkę pszenną. Cały czas mieszając i podgrzewając doprowadź do sparzenia ciasta. Gotowe ciasto parzone idealnie odchodzi od ścianek garnka i tworzy gładką, gęstą masę.
  • Sparzone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia, nie może być ani trochę ciepłe. Do ostudzonego ciasta dodawaj po 1 całym jajku, nieustannie miksując mikserem. Każde kolejne jajko dodawaj dopiero po ujednoliceniu masy.
  • Gotowe ciasto parzone przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Arkusz papieru do pieczenia potnij na mniejsze kwadraty 10 x 10 cm. Na każdy kawałek papieru do pieczenia wyciśnij okrągłe gniazdko z ciasta.
  • Olej rzepakowy rozgrzej precyzyjnie w szerokim rondlu do temperatury 175 – 180 stopni – niezbędny będzie do tego termometr cukierniczy. Na rozgrzany tłuszcz układaj gniazdka odwracając papier do pieczenia do góry nogami. Po chwili papier do pieczenia lekko usunąć. Gniazdka smaż po 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu ułóż na ręczniku papierowym odsączając z nadmiaru tłuszczu, po czym odstaw do wystudzenia.
  • Ostudzone pączki hiszpańskie oblej świeżo przygotowanym lukrem (wymieszaj cukier puder z wrzątkiem). Przechowuj w zamkniętym pojemniczku.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*