Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Ciasto ucierane z żurawiną i pomarańczowym lukrem
Ciasto ucierane z żurawiną i pomarańczowym lukrem

Ciasto ucierane z żurawiną i pomarańczowym lukrem

Żurawina i lukier pomarańczowy kojarzą mi się z wypiekami w chłodne dni i klimatem zbliżających się świąt. Do świąt zostało jeszcze mnóstwo czasu, jednak naszła nas ochota na ciasto żurawinowe. Miękkie, o lekko kwaśnym smaku żurawiny, zrekompensowanym przez słodką lukrową polewę.

Żurawina zarówno świeża jak i suszona jest wyśmienita. Świeżą żurawinę upolowałam w Lidlu, na wagę. Cena za 1 kg żurawiny wynosiła 30 zł. Mimo że owoce te nie należą do najtańszych, warto pozwolić sobie od czasu do czasu na odrobinę rozpusty. Szczególnie że żurawina to bogactwo witamin wzmacniających odporność w ciężkim dla nas sezonie.

Ciasto z żurawinowe i cytrusową polewą

5 od 24 osób
Autor: Paweł Clad Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

16

kawałków
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

45

min.
Kalorie

230

kcal

Najprostsze ciasto ucierane ze świeżą żurawiną i cytrusowym lukrem. Ciasto z owocami żurawiny i lukrem z dodatkiem soku pomarańczowego.

Składniki:

  • CIASTO UCIERANE
  • 4 jajka z chowu ściółkowego

  • 130 g cukru drobnego, do wypieków

  • kilka kropli olejku waniliowego

  • 200 g miękkiego masła

  • 200 g mąki pszennej

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (lub 50 g mąki ziemniaczanej)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 200 g świeżej żurawiny (zamrożonej przez 48 godzin)

  • POLEWA LUKROWA
  • 120 g cukru pudru

  • 30 ml soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego (lub soku z cytryny)


Sposób przygotowania:

  • CIASTO UCIERANE
  • Masło pokrój w kostkę i przełóż do misy miksera (jeśli jest bardzo twarde, pozostaw je na 30 minut dla ogrzania i zmięknięcia). Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, pozbawioną kryształków cukru.
  • Wkrop olejek waniliowy. Cały czas ucierając dodawaj jajka, jedno po drugim. Miksuj do ujednolicenia masy.
  • Wsyp przesiane przez sito suche składniki: mąkę tortową, proszek do pieczenia i budyń. Teraz wymieszaj już jedynie za pomocą szpatułki silikonowej.
  • Masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczeniach o wymiarach 25 x 25 cm. Na wierzch wyłóż przemrożone owoce żurawiny (mrożenie pozbawi je goryczki). Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na 35 – 40 minut. Po upieczeniu ciasto pozostaw do przestudzenia.
  • POLEWA LUKROWA
  • Kiedy ciasto już ostygnie, zacznij przygotowywać lukier. Do miseczki wsyp cukier puder. Wlej po troszku sok wyciśnięty z cytrusów, mieszaj i obserwuj konsystencję lukru. Powinna być płynna, bez grudek, ale też nie za rzadka.
  • Ostudzone ciasto polej cytrusowym lukrem. Możesz też wedle uznania oprószyć je cukrem pudrem.

Uwagi:

  • Żurawinę możesz zastąpić innymi ulubionymi owocami: porzeczkami, malinami lub borówkami.

Jeden komentarz

  1. poczułam zapach zbliżających się świąt 😛

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*