Żurawinowe ciasto ucierane ze świeżymi owocami żurawiny, skąpane obficie w różowym landrynkowym lukrze królewskim i tęczowych koralikach. Kwaśne owoce oblane słodkim lukrem Royal Icing, na miękkim puszystym ucieranym spodzie. Ciasto prezentuje się prześlicznie, bajeczny różowy kolor lukru działa pobudzająco na ślinianki.
Ciasto żurawinowe z lukrem królewskim i posypką
Dłuższe podświetlenie ekranu
9
porcji20
min.40
min.190
kcalCiasto żurawinowe ze świeżą żurawiną, różowym lukrem królewskim i cukrowymi koralikami. Bajecznie piękne różowe ciasto z kwaskowymi owocami.
Składniki:
- CIASTO UCIERANE Z ŻURAWINĄ
150 g miękkiego masła
100 g drobnego cukru do wypieków
kilka kropli olejku waniliowego
3 jajka od kur z wolnego wybiegu
150 g mąki pszennej
10 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 g świeżej przemrożonej żurawiny
- LUKIER KRÓLEWSKI
1 białko jaja kurzego wielkości M
150 g cukru pudru
10 kropli soku z cytryny
3 krople różowego barwnika w żelu
cukrowa tęczowa posypka
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasny puszysty krem, bez wyczuwalnych drobinek cukru.
- Dodaj olejek waniliowy, stopniowo wbijaj po 1 jajku cały czas miksując mikserem. Masa z dodatkiem jajek może się lekko ważyć, po dodaniu mąki konsystencja naprawi się.
- Dodaj wymieszane, przesiane przez sito suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość zmiksuj do połączenia.
- Masę przelej do formy o wymiarach 20 x 20 cm. Na wierzch wyłóż owoce świeżej żurawiny przemrożone przynajmniej przez 24 godziny (mrożenie zniweluje gorzki smak owoców). Wstaw do rozgrzanego uprzednio piekarnika do temperatury 160 stopni na 35 – 40 minut.
- LUKIER KRÓLEWSKI
- W wysokim naczyniu umieść białko jaja kurzego. Wkrop syrop cytrynowy i dodaj cukier puder.
- Ucieraj 10 minut do sztywności lukru, bez ubijania i niepotrzebnego napowietrzania masy. Napowietrzony lukier będzie zawierał niepotrzebnie bąbelki powietrza, które będą zaburzały szklistą powierzchnię polewy. Po ubiciu dodaj barwnik w żelu i wymieszaj bez pozostawiania smug.
- Gotowy lukier wylej na ostudzone ciasto, na wierzch wysyp tęczową posypkę cukrową. Odstaw na 1 godzinę do zastygnięcia lukru.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePesto
Polub nas na Facebook
Zobacz także:
Royal Icing – lśniący lukier królewskiCiasto ucierane z żurawiną i pomarańczowym lukrem
Domowe jagodzianki, które pokochasz
Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze
Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem
Ciastka błyskawiczne pierniczki z lukrem