Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Ciasto żurawinowe z lukrem królewskim i posypką
Ciasto żurawinowe z lukrem królewskim i posypką

Ciasto żurawinowe z lukrem królewskim i posypką

Żurawinowe ciasto ucierane ze świeżymi owocami żurawiny, skąpane obficie w różowym landrynkowym lukrze królewskim i tęczowych koralikach. Kwaśne owoce oblane słodkim lukrem Royal Icing, na miękkim puszystym ucieranym spodzie. Ciasto prezentuje się prześlicznie, bajeczny różowy kolor lukru działa pobudzająco na ślinianki.

Ciasto żurawinowe z lukrem królewskim i posypką

5 od 19 osób
Autor: Paweł Clad Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

9

porcji
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

190

kcal

Ciasto żurawinowe ze świeżą żurawiną, różowym lukrem królewskim i cukrowymi koralikami. Bajecznie piękne różowe ciasto z kwaskowymi owocami.

Składniki:

  • CIASTO UCIERANE Z ŻURAWINĄ
  • 150 g miękkiego masła

  • 100 g drobnego cukru do wypieków

  • kilka kropli olejku waniliowego

  • 3 jajka od kur z wolnego wybiegu

  • 150 g mąki pszennej

  • 10 g mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 300 g świeżej przemrożonej żurawiny

  • LUKIER KRÓLEWSKI
  • 1 białko jaja kurzego wielkości M

  • 150 g cukru pudru

  • 10 kropli soku z cytryny

  • 3 krople różowego barwnika w żelu

  • cukrowa tęczowa posypka


Sposób przygotowania:

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasny puszysty krem, bez wyczuwalnych drobinek cukru.
  • Dodaj olejek waniliowy, stopniowo wbijaj po 1 jajku cały czas miksując mikserem. Masa z dodatkiem jajek może się lekko ważyć, po dodaniu mąki konsystencja naprawi się.
  • Dodaj wymieszane, przesiane przez sito suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość zmiksuj do połączenia.
  • Masę przelej do formy o wymiarach 20 x 20 cm. Na wierzch wyłóż owoce świeżej żurawiny przemrożone przynajmniej przez 24 godziny (mrożenie zniweluje gorzki smak owoców). Wstaw do rozgrzanego uprzednio piekarnika do temperatury 160 stopni na 35 – 40 minut.
  • LUKIER KRÓLEWSKI
  • W wysokim naczyniu umieść białko jaja kurzego. Wkrop syrop cytrynowy i dodaj cukier puder.
  • Ucieraj 10 minut do sztywności lukru, bez ubijania i niepotrzebnego napowietrzania masy. Napowietrzony lukier będzie zawierał niepotrzebnie bąbelki powietrza, które będą zaburzały szklistą powierzchnię polewy. Po ubiciu dodaj barwnik w żelu i wymieszaj bez pozostawiania smug.
  • Gotowy lukier wylej na ostudzone ciasto, na wierzch wysyp tęczową posypkę cukrową. Odstaw na 1 godzinę do zastygnięcia lukru.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*