Domowe jagodzianki, które pokochasz

Domowe jagodzianki, które pokochasz

Słodkie bułeczki z jagodami to świetny pomysł nie tylko na deser ale też drugie śniadanie czy przekąskę. Aby była to przekąska w pełni zdrowa, warto przygotować ją samodzielnie, we własnej kuchni. Bułeczki z pewnością doceni każdy gdyż przepis na nie jest banalnie prosty, nie wymaga zaawansowanych umiejętności czy wyszukanych składników. Domowe jagodzianki sprawdzą się idealnie również jako drugie śniadanie do szkoły czy do pracy.

Domowe jagodzianki, które pokochasz

Domowe jagodzianki, które pokochasz

5.0 z 1 głos
Danie: DrożdżówkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

16

porcje
Przygotowanie

40

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

210

kcal

Jagodzianka to nie tylko świetny pomysł na deser. to także genialne drugie śniadanie dla ciebie lub twojego dziecka do szkoły.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Na ciasto drożdżowe
  • 500 g mąki pszennej

  • 250 ml mleka

  • 50 g cukru

  • 25 g świeżych drożdży

  • 75 g miękkiego masła

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka płaska soli

  • skórka z połówki cytryny

  • Na nadzienie
  • 500 g jagód

  • 3 łyżki cukru pudru

  • Na lukier
  • 2 szklanki cukru pudru

  • 4 łyżki wrzącej wody

  • Dodatkowo
  • 1 jajko

  • 1 łyżka mleka


Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie jagodzianek zaczynamy od wymieszania lekko ciepłego mleka z łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i czterema łyżkami mąki. Odstawiamy tę mieszankę w ciepłe miejsce i pod przykryciem na kwadrans w celu wyrośnięcia.
  • Pozostałą mąkę wsypujemy do dużej miski, następnie dodajemy cukier, sól i mieszamy. Dodajemy jajko, masło, skórkę cytrynową i przygotowany na początku zaczyn. Wyrabiamy ciasto, całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę – w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Po tym czasie ciasto przekładamy na blat posypany mąką i formujemy wałek, który dzielimy na pół, kolejne części też na połówki aż do momentu, w którym otrzymamy szesnaście części.
  • Jagody oczyszczamy i mieszamy z cukrem pudrem.
  • Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę, którą następnie rozpłaszczamy. Na środek każdej nakładamy dużą łyżkę jagód i zlepiamy brzegi. Formujemy z nich podłużne bułeczki.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej uformowane bułeczki – pomiędzy nimi zachowujemy odstęp i odstawiamy je do wyrośnięcia jeszcze na dziesięć minut. Po tym czasie bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
  • Bułeczki wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez dwadzieścia minut.
    W tym czasie przygotowujemy lukier: cukier puder rozcieramy z wrzątkiem i smarujemy nim wystudzone jagodzianki. Smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*