Kluski śląskie buraczane bez dziurki

Kluski śląskie buraczane bez dziurki

Kluseczki śląskie bez dziurki, przygotowane ze zmielonych ziemniaków i ugotowanego, tartego buraka. To właśnie burakowi zawdzięczają swój przeuroczy różowy wygląd. Odcień klusek śląskich jest niewiarygodny, wręcz neonowy. Na talerzu wyglądają prawie jak rzodkiewki.

Kluski podane z sosem pieprzowym będą doskonałym uzupełnieniem dla pieczeni lub rolady mięsnej. Buraczana kompozycja sprawdzi się jako wykwintny dodatek do dań obiadowych lub jako samodzielna przekąska.

Okrąglutkie kluski śląskie z ziemniaków i tartego buraczka

5 z 9 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

30

klusek
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

280

kcal

Okrągłe kluski śląskie bez dziurki. Kluseczki z mielonych ziemniaków i gotowanego buraka o neonowym wyglądzie rzodkiewek.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • KLUSKI Z BURAKIEM
  • 500 g 500 ugotowanych ziemniaków

  • 1 1 mały ugotowany burak lub pół dużego

  • mąka ziemniaczana

  • 1 szczypta 1 soli

  • DO UGOTOWANIA KLUSEK
  • 1,5 litra 1,5 wrzącej wody

  • 1/2 łyżeczki 1/2 soli

Sposób przygotowania:

  • Obrane, ugotowane ziemniaki jeszcze na gorąco potraktuj praską do ziemniaków. Kluski śląskie możesz przygotować także z ziemniaków z dnia poprzedniego (puree ziemniaczane bez dodatków uklep na głębokim talerzu, okryj folią spożywczą i wstaw do lodówki). Ugotowanego buraka zetrzyj na bardzo drobnej tarce, najlepiej do tarcia buraków ćwikłowych. Puree ziemniaczane i tarte buraczki połącz ze sobą widelcem, do ujednolicenia odcienia.
  • Zmieloną masę ułóż w głębokim talerzu do zupy. Starym babcinym sposobem wykrój i wyjmij 1/4 części masy. W to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, która powinna zastąpić całą powierzchnię ubytku. Z powrotem włóż wyjętą część mielonych ziemniaków i buraka. Wyrób dłońmi jednolite, elastyczne ciasto na kluseczki.
  • Z kawałeczków uformuj niewielkie (nie większe niż orzech włoski) idealnie okrągłe kuleczki. U mnie kluski nie mają dziurek, ale oczywiście możesz przygotować tradycyjną formę klusek śląskich z dziurką w środku.
  • Kluski gotuj we wrzącej, osolonej wodzie od momentu wypłynięcia na powierzchnię przez maksymalnie 2 – 3 minuty.

Uwagi:

  • Kluseczki mogą być także podane z tradycyjnym sosem pieczeniowym, rozpuszczonym masłem lub skwarkami.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Jeden komentarz

  1. polskakuchnia

    kluseczki buraczane prezentują się obłędnie. Podałam je z pieczenią ze schabu, kolory i smak zrobiły duże wrażenie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*