Kluseczki śląskie bez dziurki, przygotowane ze zmielonych ziemniaków i buraka. To właśnie burakowi zawdzięczają swój różowy wygląd. Kluski podane z sosem pieprzowym z dodatkiem soku z buraka. Buraczana kompozycja sprawdzi się jako wykwintny dodatek do dań obiadowych lub jako samodzielna przekąska.
Kluski śląskie buraczane bez dziurki
30
klusek30
min.20
min.280
kcalOkrągłe kluski śląskie bez dziurki. Kluseczki z mielonych ziemniaków i buraka polane sosem buraczanym z dodatkiem czerwonego pieprzu.
Składniki:
- KLUSKI Z BURAKIEM
500 g ugotowanych ziemniaków
1 ugotowany burak
130 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
- DO UGOTOWANIA KLUSEK
1,5 litra wrzącej wody
1/2 łyżeczki soli
- SOS DO KLUSEK
200 ml gorącego bulionu jarzynowego
50 ml soku z buraka
2 łyżki ziaren czerwonego pieprzu
2 łyżki mąki
2 łyżki masła klarowanego
sól i mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- KLUSKI Z BURAKIEM
- Obrane, ugotowane ziemniaki i buraka zmiel w maszynce do mielenia lub przeciśnij przez praskę. Następnie ugnieć je ręką do dokładnego połączenia i ujednolicenia różowego odcienia.
- Zmieloną masę ułóż w misie. Starym babcinym sposobem wykrój i wyjmij 1/4 części masy. W to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, która powinna zastąpić całą powierzchnię ubytku.
- Z powrotem włóż wyjętą część mielonych ziemniaków i buraka. Wyrób dłońmi jednolite, elastyczne ciasto na kluseczki. Uformuj z niego długi rulon i pokrój nożem na plasterki.
- Z kawałeczków ciasta uformuj idealnie okrągłe kuleczki. U mnie kluski nie mają dziurek, ale oczywiście możesz przygotować tradycyjną formę klusek śląskich z dziurką w środku.
- Kluski gotuj we wrzącej, osolonej wodzie od momentu wypłynięcia na powierzchnię przez 60 sekund.
- SOS Z PIEPRZEM I BURAKIEM
- W garnuszku rozpuść masło klarowane. Dodaj mąkę i wymieszaj ją z gorącym masłem.
- Wciąż intensywnie mieszając rózgą kuchenną, dodaj gorący bulion i sok buraczany. Następnie wsyp ziarenka czerwonego pieprzu. Gotuj jeszcze przez chwilę, po czym sos przypraw do smaku solą i mielonym pieprzem.
Uwagi:
- Kluseczki mogą być także podane z tradycyjnym sosem pieczeniowym, rozpuszczonym masłem lub skwarkami.
Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.
Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto
kluseczki buraczane prezentują się obłędnie. Podałam je z pieczenią ze schabu, kolory i smak zrobiły duże wrażenie