Przepis | Strona główna | Dania główne | Kluski śląskie buraczane bez dziurki z sosem pieprzowym
Kluski śląskie buraczane bez dziurki

Kluski śląskie buraczane bez dziurki z sosem pieprzowym

Kluseczki śląskie bez dziurki, przygotowane ze zmielonych ziemniaków i buraka. To właśnie burakowi zawdzięczają swój różowy wygląd. Kluski podane z sosem pieprzowym z dodatkiem soku z buraka. Buraczana kompozycja sprawdzi się jako wykwintny dodatek do dań obiadowych lub jako samodzielna przekąska.

Kluski śląskie buraczane bez dziurki

5 od 9 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

30

klusek
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

280

kcal

Okrągłe kluski śląskie bez dziurki. Kluseczki z mielonych ziemniaków i buraka polane sosem buraczanym z dodatkiem czerwonego pieprzu.

Składniki:

  • KLUSKI Z BURAKIEM
  • 500 g ugotowanych ziemniaków

  • 1 ugotowany burak

  • 130 g mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

  • DO UGOTOWANIA KLUSEK
  • 1,5 litra wrzącej wody

  • 1/2 łyżeczki soli

  • SOS DO KLUSEK
  • 200 ml gorącego bulionu jarzynowego

  • 50 ml soku z buraka

  • 2 łyżki ziaren czerwonego pieprzu

  • 2 łyżki mąki

  • 2 łyżki masła klarowanego

  • sól i mielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • KLUSKI Z BURAKIEM
  • Obrane, ugotowane ziemniaki i buraka zmiel w maszynce do mielenia lub przeciśnij przez praskę. Następnie ugnieć je ręką do dokładnego połączenia i ujednolicenia różowego odcienia.
  • Zmieloną masę ułóż w misie. Starym babcinym sposobem wykrój i wyjmij 1/4 części masy. W to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, która powinna zastąpić całą powierzchnię ubytku.
  • Z powrotem włóż wyjętą część mielonych ziemniaków i buraka. Wyrób dłońmi jednolite, elastyczne ciasto na kluseczki. Uformuj z niego długi rulon i pokrój nożem na plasterki.
  • Z kawałeczków ciasta uformuj idealnie okrągłe kuleczki. U mnie kluski nie mają dziurek, ale oczywiście możesz przygotować tradycyjną formę klusek śląskich z dziurką w środku.
  • Kluski gotuj we wrzącej, osolonej wodzie od momentu wypłynięcia na powierzchnię przez 60 sekund.
  • SOS Z PIEPRZEM I BURAKIEM
  • W garnuszku rozpuść masło klarowane. Dodaj mąkę i wymieszaj ją z gorącym masłem.
  • Wciąż intensywnie mieszając rózgą kuchenną, dodaj gorący bulion i sok buraczany. Następnie wsyp ziarenka czerwonego pieprzu. Gotuj jeszcze przez chwilę, po czym sos przypraw do smaku solą i mielonym pieprzem.

Uwagi:

  • Kluseczki mogą być także podane z tradycyjnym sosem pieczeniowym, rozpuszczonym masłem lub skwarkami.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. polskakuchnia

    kluseczki buraczane prezentują się obłędnie. Podałam je z pieczenią ze schabu, kolory i smak zrobiły duże wrażenie

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*