Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Chrupiące placuszki z cukinii z serem feta
Chrupiące placuszki z cukinii z serem feta

Chrupiące placuszki z cukinii z serem feta

Jeśli znasz placki ziemniaczane, placuszki z cukinii są ich lżejszą wersją. Bardzo delikatnie z dodatkiem zieleniny, nadają się do zjedzenia zarówno na ciepło jak i na zimno. Przyrządzisz je szybko i pojesz zdrowo!

Chrupiące placuszki z cukinii z serem feta

Chrupiące placuszki z cukinii z serem feta

5 od 11 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ŚniadaniaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

10

porcje
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

130

kcal

Doskonałe i chrupiące na brzegach placki cukiniowe. Apetyczne w wyglądzie i w smaku. Przyrządzisz je w zaledwie kilkanaście minut.

Składniki:

  • 2 cukinie

  • 2 jajka od szczęśliwych kur

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 50 g gęstej śmietany 12% lub 18%

  • zielenina: gałązki szczypiorku i koperku

  • sól morska i pieprz

  • DODATKOWO
  • Olej do smażenia

  • 100 g sera feta Favita


Sposób przygotowania:

  • Cukinie wraz ze skórką zetrzeć na tarce o oczkach średniej wielkości. Zasypać 1/2 łyżeczką soli morskiej i odstawić na 10 minut. Po tym czasie ugnieść ręką i odcedzić nadmiar wody, którą cukinia wydzieliła.
  • Jajka ubić przy pomocy rózgi kuchennej (nie musi być na sztywno). Dodać gęstą śmietanę, przesianą przez sito mąkę oraz pieprz. Wymieszać dokładnie, by nie było żadnych grudek.
  • Dodać do masy startą cukinię, pozbawioną nadmiaru wody oraz posiekaną zieleninę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na patelni. Łyżką nakładać placki, najlepiej niewielkie i w miarę płaskie (maksymalnie 4 cm średnicy).
  • Po usmażeniu placuszki odsączyć na ręczniku papierowym.
  • Udekorować fetą pokrojoną w małą kostkę.

Jeden komentarz

  1. Zaproponowano w: Placki z cukinii i marchwi z sosem czosnkowym | Przepis

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*