Jeśli znasz placki ziemniaczane, placuszki z cukinii są ich lżejszą wersją. Bardzo delikatnie z dodatkiem zieleniny, nadają się do zjedzenia zarówno na ciepło jak i na zimno. Przyrządzisz je szybko i pojesz zdrowo!
Chrupiące placuszki z cukinii z serem feta
Porcje
10
porcjePrzygotowanie
15
min.Gotowanie
10
min.Kalorie
130
kcalDoskonałe i chrupiące na brzegach placki cukiniowe. Apetyczne w wyglądzie i w smaku. Przyrządzisz je w zaledwie kilkanaście minut.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
2 2 cukinie
2 2 jajka od szczęśliwych kur
3 łyżki 3 mąki pszennej
50 g 50 gęstej śmietany 12% lub 18%
zielenina: gałązki szczypiorku i koperku
sól morska i pieprz
- DODATKOWO
Olej do smażenia
100 g 100 sera feta Favita
Sposób przygotowania:
- Cukinie wraz ze skórką zetrzeć na tarce o oczkach średniej wielkości. Zasypać 1/2 łyżeczką soli morskiej i odstawić na 10 minut. Po tym czasie ugnieść ręką i odcedzić nadmiar wody, którą cukinia wydzieliła.
- Jajka ubić przy pomocy rózgi kuchennej (nie musi być na sztywno). Dodać gęstą śmietanę, przesianą przez sito mąkę oraz pieprz. Wymieszać dokładnie, by nie było żadnych grudek.
- Dodać do masy startą cukinię, pozbawioną nadmiaru wody oraz posiekaną zieleninę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na patelni. Łyżką nakładać placki, najlepiej niewielkie i w miarę płaskie (maksymalnie 4 cm średnicy).
- Po usmażeniu placuszki odsączyć na ręczniku papierowym.
- Udekorować fetą pokrojoną w małą kostkę.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Placki z cukinii i marchwi z sosem czosnkowymJogurtowe placki ze skyrem i frużeliną owocową
Placuszki śniadaniowe bananowo – kakaowe
Proste placki z cukinii
Pieczona feta z miodem i sezamem
Lekka sałatka z rukolą, pomidorkami, fetą i mocarellą
Zaproponowano w: Placki z cukinii i marchwi z sosem czosnkowym | Przepis