Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Schab pieczony w plastrach boczku
Schab pieczony w plastrach boczku

Schab pieczony w plastrach boczku

Najpopularniejszą formą przygotowania schabu wśród moich znajomych są kotlety schabowe. Nic dziwnego, schabowe to nasza duma narodowa. Pokażę Ci dzisiaj inną propozycję na przyrządzenie mięsa wieprzowego, mianowicie schab pieczony w plastrach wędzonego boczku. Mięso wychodzi soczyste i bardzo smaczne. Możesz zaserwować je na ciepło na obiad, w towarzystwie ziemniaków i surówki, a także po wystudzeniu plastry mięsa ułożyć na chleb zamiast szynki. Przepis ten cenię sobie za wygodę, szybkość przygotowania i brak bałaganu. Przy smażeniu tradycyjnych polskich kotletów schabowych zawsze brudzę milion talerzyków do panierki, tłuszcz z mięsa pryska wokół zarówno przy rozbijaniu kotletów, jak i później podczas ich smażenia. Natomiast w przypadku schabu pieczonego sprawa wygląda o wiele łatwiej, praktycznie nie ma naczyń do zmywania.

Soczysty schab w wędzonym boczku

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: MięsoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

10

kawałków
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

1

godz. 
Kalorie

160

kcal

Pieczony schab w plastrach boczku. Mięso schabowe na obiad lub po wystudzeniu na kanapki. Soczysty schab pieczony z boczkiem.

Składniki:

  • 1 kg schabu

  • 10 cienkich plastrów wędzonego boczku

  • 3 łyżki oleju słonecznikowo – rzepakowego lub rzepakowego

  • 1 czubata łyżka uniwersalnej przyprawy do mięs

  • gałązka świeżego rozmarynu

  • zmielony czarny pieprz


Sposób przygotowania:

  • Kawałek schabu ponakłuwaj wykałaczką. W miseczce rozmieszaj olej z przyprawą do mięs i nasmaruj nim mięso. Przełóż do naczynia żaroodpornego, owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw na 6 godzin lub całą noc do lodówki.
  • Następnego dnia schab owiń plastrami boczku, udekoruj gałązką rozmarynu, oprósz obficie zmielonym pieprzem.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni na grzanie góra, dół, bez opcji termoobiegu. Piecz mięso bez przykrycia przez 60 minut.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*