Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Szparagi w plastrach boczku
Szparagi w plastrach boczku

Szparagi w plastrach boczku

Sezon na szparagi pomału dobiega końca, to ostatni moment na przygotowanie tej zakąski. Wystarczy pęczek młodych, nieprzerośniętych i niezdrewniałych zielonych szparagów i cienkie plastry surowego, wędzonego boczku. I jeszcze maleńka szczypta soli dla dopieszczenia całości. Przekąska jest efektowna, wykwintna. Możesz przygotować ją na co dzień, ale też sprawdzi się jak przystawka na eleganckim przyjęciu.

Zielone szparagi owijane boczkiem

Zielone szparagi owijane boczkiem

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PrzekąskaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

14

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

240

kcal

Szparagi w plastrach boczku. Cudowna przekąska którą przygotujesz w kilka chwil. Potrzebujesz tylko pęczek zielonych szparagów i boczek.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 pęczek 1 zielonych szparagów

  • plastry surowego boczku, wędzonego

  • szczypta soli


Sposób przygotowania:

  • Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Każdego owiń na całej długości plastrem boczku.
  • Ułóż w naczyniu żaroodpornym, oprósz minimalną ilością soli. Pamiętaj że boczek sam w sobie jest słony.
  • Zapiecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni plus termoobieg przez 15 – 25 minut.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*