Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Szparagi w plastrach boczku
Szparagi w plastrach boczku

Szparagi w plastrach boczku

Sezon na szparagi pomału dobiega końca, to ostatni moment na przygotowanie tej zakąski. Wystarczy pęczek młodych, nieprzerośniętych i niezdrewniałych zielonych szparagów i cienkie plastry surowego, wędzonego boczku. I jeszcze maleńka szczypta soli dla dopieszczenia całości. Przekąska jest efektowna, wykwintna. Możesz przygotować ją na co dzień, ale też sprawdzi się jak przystawka na eleganckim przyjęciu.

Zielone szparagi owijane boczkiem

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PrzekąskaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

14

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

240

kcal

Szparagi w plastrach boczku. Cudowna przekąska którą przygotujesz w kilka chwil. Potrzebujesz tylko pęczek zielonych szparagów i boczek.

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów

  • plastry surowego boczku, wędzonego

  • szczypta soli


Sposób przygotowania:

  • Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Każdego owiń na całej długości plastrem boczku.
  • Ułóż w naczyniu żaroodpornym, oprósz minimalną ilością soli. Pamiętaj że boczek sam w sobie jest słony.
  • Zapiecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni plus termoobieg przez 15 – 25 minut.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*