Przepis | Strona główna | Dla dziecka | Gołąbki pieczone w sosie pomidorowym
Gołąbki pieczone w sosie pomidorowym

Gołąbki pieczone w sosie pomidorowym

Chodziły za nami i chodziły, aż w końcu nadszedł dzień że moja roczna córka dobrze ze mną współpracowała i udało mi się je przygotować na obiad. Mowa oczywiście o gołąbkach w sosie pomidorowym. Miękka, wręcz rozpadająca się kapusta, nadzienie z mięsa mielonego, ryżu i kaszy gryczanej, całość polana sosem pomidorowym. Zjedliśmy wszyscy ze smakiem, nawet córeczce smakowało. Specjalnie dla niej przygotowałam mini gołąbki z wewnętrznych liści kapusty, warto było pomęczyć się ze zwijaniem tych maluśkich gołąbków. Widok córki trzymającej rączką mini gołąbki i jedzącej ze smakiem był niezastąpiony.

Gołąbki w sosie pomidorowym przepis BLW

Gołąbki w sosie pomidorowym przepis BLW

5 z 2 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość około

16

sztuk
Przygotowanie

1

godz. 
Pieczenie

40

min.
Kalorie

150

kcal

Gołąbki pieczone w sosie pomidorowym, najprostszy przepis. Dla całej rodziny, w tym dla niemowląt jedzących metodą BLW i małych dzieci.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 główka 1 płaskiej kapusty na gołąbki

  • 2 łyżki 2 oleju

  • 500 g 500 mięsa mielonego wieprzowo – wołowego

  • 1 1 żółta cebula

  • 30 g 30 ryżu

  • 30 g 30 kaszy gryczanej

  • 1 łyżeczka 1 suszonego majeranku

  • 1/2 łyżeczki 1/2 słodkiej papryki

  • szczypta pieprzu

  • 400 g 400 pomidorów z puszki

  • 200 ml 200 bulionu lub wody

  • 1 łyżka 1 mąki pszennej


Sposób przygotowania:

  • Nożem wytnij głąb z wnętrza kapusty. Kapustę włóż do dużego gara z gotującą się wodą i 1 łyżką oleju. Najpierw gotuj otworem do dołu przez 10 minut, później odwrotnie kolejne 10 minut. Kapusta po ugotowaniu musi być miękka, a liście powinny same odchodzić od główki. Po ugotowaniu kapusty dodatkowo zetnij nożem wszelkie zgrubienia na liściach, dzięki temu liście będą plastyczniejsze podczas zwijania gołąbków.
  • W osobnym garnku ugotuj ryż i kaszę gryczaną, możesz gotować je jednocześnie w tej samej wodzie.
  • Rozgrzej patelnię z 1 łyżką oleju, podsmaż poszatkowaną cebulę. Po chwili dodaj mięso mielone i smaż aż do ścięcia. Pod koniec farsz przypraw majerankiem, słodką papryką i pieprzem. Połącz z ugotowanym ryżem i kaszą.
  • Liście kapusty nadziej farszem i zwiń szczelnie podwijając brzegi do środka, podobnie jak zwija się krokiety. Gołąbki ułóż blisko siebie w naczyniu żaroodpornym.
  • Pomidory z puszki zblenduj z mąką i bulionem (lub wodą) na gładki sos. Zalej nim gołąbki.
  • Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 180 stopni przez 40 minut. Jeśli zaczną się zbytnio rumienić, przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową.

Uwagi:

  • Wykorzystałam zarówno te duże, jak i mniejsze liście ze środka kapusty. Z małych liści wyszły urocze małe gołąbki dla mojej córeczki. Łatwiej było złapać je w rączkę.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*