Pierogi ruskie. Tradycyjne i najsmaczniejsze

Pierogi ruskie. Tradycyjne i najsmaczniejsze

Pierogi ruskie to bardzo popularna potrawa, przygotowywana głównie w Polsce i w Ukrainie. Chociaż nazwą nawiązują one do Rosji, to jednak nie wywodzą się z tego państwa. I chociaż pierogi przyrządzamy z bardzo różnorodnym farszem, to jednak nadzienie z białego sera i ziemniaków jest prawdziwym przebojem wśród wszystkich miłośników pierogów.

Ruskie znajdziemy w każdym barze mlecznym i kojarzą się one najbardziej właśnie z tego typu miejscami. Możemy również kupić gotowe pierogi mrożone lub garmażeryjne. Znajdziemy je w każdym markecie i chociaż często kuszą ceną oraz dużą gramaturą zdecydowanie lepiej przyrządzić je samodzielnie. Przepis na pierogi ruskie nie jest skomplikowany więc każdy sobie z nim poradzi. Wykonanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu a w zamian uzyskamy pyszne, domowe i naturalne pierogi.

Takie pierogi będą cieszyły się uznaniem całej rodziny i skutecznie zaspokoją apetyt wszystkich domowników. Ponadto jeśli przygotujemy ich więcej, część możemy zamrozić i wyjąć zawsze wtedy gdy będziemy mieć ochotę. Wypróbuj ten przepis już dziś i przekonaj się jak pyszne pierogi ruskie możesz przyrządzić samodzielnie!

Pierogi ruskie. Tradycyjne i najsmaczniejsze

5.0 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: PierogiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

170

kcal

Przepis na tradycyjne pierogi ruskie, które zawsze wychodzą. Zarówno ciasto na pierogi jak i farsz. Z podanych składników otrzymamy około 60 pierogów.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Na ciasto na pierogi
  • 500 g mąki pszennej

  • 1 szklankę gorącej wody

  • 4 łyżki oleju

  • 1/2 łyżeczki soli

  • Na farsz ruski
  • 300 g twarogu półtłustego

  • 1 dużą cebulę

  • 500 g ugotowanych ziemniaków (około 650g surowych)

  • 2 łyżki masła klarowanego

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu


Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy farsz:
  • Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Wodę odlewamy, ziemniaki osuszamy i ubijamy tłuczkiem aby otrzymać purée albo przepuszczamy przez praskę.
  • Dodajemy do ziemniaków po pół łyżeczki soli i pieprzu i odstawiamy.
  • Cebulę obieramy i szatkujemy a następnie wrzucamy na rozgrzaną masłem klarowanym patelnię i podsmażamy przez około dziesięć minut (zamiast masła klarowanego możemy użyć oleju).
  • Twaróg mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Masę ziemniaczaną, twaróg, zeszkloną cebulę mieszamy wraz z solą i pieprzem w dużej misce.
  • Przygotowujemy ciasto:
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i olej. Wlewamy również szklankę gorącej, przegotowanej wody, mieszamy ciasto i wyrabiamy aż do momentu gdy uzyskamy miękkie i elastyczne ciasto.
  • Gdy ciasto będzie już wyrobione w kulkę, zawijamy je w folię aluminiową i odstawiamy na pół godziny. Po pół godzinie odwijamy i dzielimy ciasto na trzy części.
  • Dwa kawałki odkładamy, przykrywając bawełnianą ściereczką zaś trzeci rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie.
  • Robienie pierogów:
  • Przygotowujemy wykrawaczkę na pierogi i z rozwałkowanego ciasta wykrawamy małe placki na środek których nakładamy farsz.
  • Staramy się by nie było go zbyt dużo, możemy uformować małe kulki z farszu po to, żeby dobrze wypełniły wnętrze każdego pieroga. Następnie składamy na pół i sklejamy boki każdego pieroga. Możemy też wykonać na każdym ozdobną falbankę.
  • Ulepione pierogi układamy na stolnicy, przykrywamy bawełnianą ściereczką, żeby nie obeschły.
  • Gotowanie pierogów:
  • Przygotowujemy garnek z osoloną, gotującą się wodą. Wrzucamy pierogi do garnka i wyławiamy po około trzech-czterech minutach od momentu gdy wypłyną na powierzchnię.
  • Pierogi są ugotowane i możemy je podawać. Możemy jeść od razu lub zamrozić i przygotowywać zawsze wtedy gdy mamy na nie ochotę. Najlepiej smakują z okrasą wykonaną z masła klarowanego i zeszklonej cebulki. Smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*