Przepis | Strona główna | Dania główne | Pierogi czekoladowe
Pierogi czekoladowe

Pierogi czekoladowe

Pierogi znamy i chętnie zjadamy w wielu odsłonach – najpopularniejsze są te z mięsem, z kapustą i grzybami lub z rozmaitymi owocami. Nawet największemu miłośnikowi mogą się one jednak znudzić. A co, jeśli nasze dzieci nie przepadają za pierogami? Czas spróbować czegoś zupełnie nowego – pierogów czekoladowych! Wyglądają apetycznie, zachęcają do jedzenia, smakują jeszcze lepiej. To znakomity pomysł na lekki obiad, deser, przekąskę czy podwieczorek. Czekoladowe pierogi przygotujesz bardzo łatwo i w ekspresowym tempie. Przepis na ich wykonanie jest prosty i dlatego w przygotowaniach mogą pomóc nam dzieci, dla których pierwsze kroki w kuchni będą świetną zabawą i pożyteczną rozrywką. Warto zwrócić uwagę również na farsz do naszych pierogów – w tym przepisie będzie nim twaróg, można jednak wykorzystać tutaj inny, ulubiony serek. Takie pierogi sprawdzą się dobrze również na różnych przyjęciach dla dzieci.

Pierogi czekoladowe

Pierogi czekoladowe

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PierogiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

230

kcal

Pierogi na słodko mają różne oblicza. A czy próbowaliście już pierogi z czekoladowym ciastem, jogurtowym nadzieniem i czekoladą?

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Na ciasto
  • 2 szklanki 2 mąki pszennej

  • 2 łyżki 2 kakao

  • 1 łyżkę 1 cukru pudru

  • 3 łyżki 3 masła

  • 125 ml 125 gorącej wody

  • Na fars
  • 500 g 500 twarogu

  • 1 łyżkę 1 cukru wanilinowego

  • 2 łyżki 2 cukru pudru

  • 2 łyżki 2 jogurtu naturalnego

  • 50 g 50 gorzkiej czekolady

  • Opcjonalnie
  • 50 g 50 białej czekolady do dekoracji

  • kokos do posypania

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy miskę, do której wsypujemy mąkę, kakao, cukier puder, dorzucamy masło i zagniatamy ciasto w międzyczasie wlewając gorącą wodę (aż do połączenia się wszystkich składników).
  • Dobrze wyrobione ciasto będzie miękkie i elastyczne. Zawijamy je w folię i odstawiamy na kilka minut, żeby odpoczęło.
  • Przygotowujemy farsz: zmielony twaróg (możemy kupić już zmielony w wiaderku albo zmielić go samodzielnie) wkładamy do miski, wlewamy jogurt, wsypujemy oba rodzaje cukru i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  • Gorzką czekoladę drobno siekamy i dorzucamy do masy twarogowej, mieszamy.
  • Ciasto kakaowe dzielimy na kawałki, wałkujemy na cienkie placki (w czasie wałkowania podsypujemy mąką), w których następnie wycinamy krążki. Na każdym krążku układamy niewielką ilość farszu i sklejamy brzegi. Możemy zrobić falbankę. Ulepione pierogi układamy na desce posypanej mąką.
  • Przygotowujemy duży garnek, w którym zagotowujemy wodę z dodatkiem łyżki oleju. Wrzucamy pierogi na gotującą się wodę i gotujemy przez około trzy minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
  • Białą czekoladę rozpuszczamy w rondelku w kąpieli wodnej i polewamy nią pierogi. Posypujemy kokosem Smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*