W każdym kraju istnieją wewnętrzne tradycje kuchenne. Każdy kraj posiada swoje dania narodowe. Dla jednych jest to makaron z sosem pomidorowym, czy ryż z warzywami. Dla innych krwisty stek lub gulasz. Polacy również posiadają swoje dania narodowe. I to nie jedno, lecz więcej.
Do jednych z najbardziej popularnych polskich dań należą pierogi. Pierogi powstają z kawałka cienkiego i elastycznego ciasta, które uprzednio zostało dobrze wyrobione. Ciasto do pierogów powstaje na bazie ciasta makaronowego.
Lecz na pierogi nadaje się także ciasto drożdżowe lub cisto ziemniaczane. Przygotowane ciasto po rozwałkowaniu i pokrojeniu nadziewane jest farszem. I tu Polacy potrafią popisać się talentem kulinarnym, gdyż nasze rodzime pierogi przygotowywane są z udziałem różnego nadzienia zwanego farszem.
Może być farsz z gotowanego mięsa, grzybów, kapusty, kaszy gryczanej, soczewicy, soi, sera, owoców, powideł, ziemniaków z serem, szpinaku, a nawet ryb. I to nie wszystkie jeszcze rodzaje farszu, bo pomysłowość kucharzy polskich nie ma ograniczeń.
Pierogi mogą posiadać różną wielkość. Od dość dużych do maleńkich, które pospolicie zwane są uszkami. Mogą też mieć różny kształt. Od stożka, trójkąta, pół krążka, aż po sakiewkę. Różne są też sposoby obróbki cieplej tego dania. Pierogi mogą być gotowane w wodzie, usmażone w głębokim olej, albo pieczone, grillowane lub parowane na parze.
Wbrew opiniom przygotowanie pierogów nie należy do bardziej pracochłonnych czynności niż przygotowanie każdego innego dania obiadowego. Tym bardziej, że nigdy nie przygotowuje się pierogów pod wymiar. Lecz zawsze więcej niż potrzeba na jeden posiłek. Co zapewnia danie obiadowe na następny dzień. I choć pierogi odsmażane na pewno nie należą do dań niskokalorycznych, ale są przepyszne. I od czasu do czasu można pozwolić sobie na ich konsumpcję. Przecież nikt z nas nie jada codziennie takich pyszności. Lecz najwyżej raz na tydzień, albo i rzadziej.
Pierogi w Polsce i na świecie uważane są za tradycyjne danie staropolskiej i współczesnej kuchni polskiej. I jest to prawdą, gdyż niemalże każdy Polak od wieków lubi pierogi. Jednak pomimo naszej narodowej miłości do pierogów trzeba zauważyć, że pierogi, to nie jest polski wynalazek, lecz chiński. A do naszego kraju dotarł przez Ruś.
A następnie rozprzestrzenił się na inne kraje. Pierogi znano już w trzynastym wieku. Lecz stanowiły one wyłącznie danie przygotowywane na wielkie uroczystości wśród warstw najbogatszych. Lecz już w siedemnastym wieku pierogi były dobrze znane wszystkim grupom społecznym. I stanowiły jedną z najbardziej ulubionych potraw w kuchni polskiej. Samo określenie tej mącznej i pysznej potrawy “pierogiem” miało miejsce w siedemnastym wieku.
Dziś pierogi i uszka, to nieodłączne danie kolacji wigilijnej w Polsce. Pierogi, to również coraz częściej serwowane danie na dużych uroczystościach rodzinnych, typu wesela. Gdzie pierogi ze skwarkami królują na tz. stole wiejskim. I cieszą się powodzeniem bardziej niż wisząca tam swojska kiełbasa, czy szynka.
Spróbujcie więc naszych przepisów: