Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Klasyczne amerykańskie muffinki czekoladowe
Klasyczne amerykańskie muffinki czekoladowe

Klasyczne amerykańskie muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe to klasyczny amerykański deser. Charakterystyczne czekoladowe babeczki z przepyszną skorupką na wierzchu są zdecydowanie jedną z najlepszych słodkich przekąsek kuchni Stanów Zjednoczonych. W USA stanowią obowiązkowy element każdej imprezy, każdego przyjęcia czy kinderbalu. Można je także spotkać w amerykańskich barach, stołówkach a nawet restauracjach typu fast food.

W marketach dostępne są również gotowe mieszanki pozwalające na przyrządzenie muffinek w ekspresowy sposób. Warto jednak wiedzieć, że pyszne czekoladowe muffinki możemy z łatwością przygotować samodzielnie i we własnej kuchni. Z podanych w tym przepisie składników otrzymamy pyszne i zdrowe babeczki, które będą pełnowartościowym przysmakiem dla nas i naszych pociech. Można je zjeść na drugie śniadanie, deser albo podwieczorek. Warto także podać takie muffinki na przyjęciu lub jako przekąskę do kawy.

Klasyczne amerykańskie muffinki czekoladowe

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: MuffinkiKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

12

porcje
Przygotowanie

15

min.
Pieczenie

25

min.
Kalorie

300

kcal

Muffinki czekoladowe to jeden z najbardziej popularnych deserów i wypieków w USA. To niejako synonim smaków ameryki. Koniecznie spróbuj.

Składniki:

  • 150 g masła

  • 150 g dowolnej czekolady

  • 300 g mąki

  • 3 łyżki kakao

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 szklanka cukru

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 2 jajka

  • 170 ml mleka


Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiewamy do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Ponownie przesiewamy wszystkie składniki i dodajemy oba cukru, mieszamy i odstawiamy.
  • Masło roztapiamy i studzimy. Czekoladę łamiemy w kostkę i kroimy na małe kawałeczki.
  • Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i całość miksujemy. Powstałą masę łączymy z produktami sypkimi i mieszamy, dodajemy roztopione masło a następnie czekoladę.
  • Całość mieszamy aż do otrzymania jednolitej, lekko grudkowatej masy. Masę przekładamy do foremek na muffinki, układamy je na blaszce i wstawiamy do piekarnika.
  • Pieczemy przez dwadzieścia pięć minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Smacznego!

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image