Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Klasyczne amerykańskie muffinki czekoladowe
Klasyczne amerykańskie muffinki czekoladowe

Klasyczne amerykańskie muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe to klasyczny amerykański deser. Charakterystyczne czekoladowe babeczki z przepyszną skorupką na wierzchu są zdecydowanie jedną z najlepszych słodkich przekąsek kuchni Stanów Zjednoczonych. W USA stanowią obowiązkowy element każdej imprezy, każdego przyjęcia czy kinderbalu. Można je także spotkać w amerykańskich barach, stołówkach a nawet restauracjach typu fast food.

W marketach dostępne są również gotowe mieszanki pozwalające na przyrządzenie muffinek w ekspresowy sposób. Warto jednak wiedzieć, że pyszne czekoladowe muffinki możemy z łatwością przygotować samodzielnie i we własnej kuchni. Z podanych w tym przepisie składników otrzymamy pyszne i zdrowe babeczki, które będą pełnowartościowym przysmakiem dla nas i naszych pociech. Można je zjeść na drugie śniadanie, deser albo podwieczorek. Warto także podać takie muffinki na przyjęciu lub jako przekąskę do kawy.

Klasyczne amerykańskie muffinki czekoladowe

Klasyczne amerykańskie muffinki czekoladowe

4 z 3 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: MuffinkiKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

12

porcje
Przygotowanie

15

min.
Pieczenie

25

min.
Kalorie

300

kcal

Muffinki czekoladowe to jeden z najbardziej popularnych deserów i wypieków w USA. To niejako synonim smaków ameryki. Koniecznie spróbuj.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 150 g 150 masła

  • 150 g 150 dowolnej czekolady

  • 300 g 300 mąki

  • 3 łyżki 3 kakao

  • 2 łyżeczki 2 proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki 1/2 sody oczyszczonej

  • 1 szklanka 1 cukru

  • 1 łyżka 1 cukru wanilinowego

  • 2 2 jajka

  • 170 ml 170 mleka


Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiewamy do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Ponownie przesiewamy wszystkie składniki i dodajemy oba cukru, mieszamy i odstawiamy.
  • Masło roztapiamy i studzimy. Czekoladę łamiemy w kostkę i kroimy na małe kawałeczki.
  • Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i całość miksujemy. Powstałą masę łączymy z produktami sypkimi i mieszamy, dodajemy roztopione masło a następnie czekoladę.
  • Całość mieszamy aż do otrzymania jednolitej, lekko grudkowatej masy. Masę przekładamy do foremek na muffinki, układamy je na blaszce i wstawiamy do piekarnika.
  • Pieczemy przez dwadzieścia pięć minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*