Czosnek to cebula, którą używa bardzo dużo ludzi. Walory smakowe oraz cenne składniki, które zawiera czosnek wykorzystuje się do przygotowywania wielu potraw. Tutaj dowiesz się, jak wyhodować własny czosnek
O czosnku. Czosnek (allium sativum) to roślina z rodziny cebuli, która jest blisko spokrewniona ze zwykłą cebulą, czosnkiem askalońskim, porem i czosnkiem niedźwiedzim. Czosnek nie rośnie dziko, ale prawdopodobnie powstał z uprawy.
Pierwotnie czosnek pochodzi z Azji Wschodniej lub Środkowej, a do Europy dotarł w średniowieczu. Czosnek jest łatwy w uprawie, a w łagodnym klimacie można go uprawiać przez cały rok. Zaleca się sadzenie go w okresie wrzesień – listopad. Następnie następnego lata możesz zebrać własny czosnek.
Oto co musisz wiedzieć o uprawie czosnku:
Ziemia pod uprawę czosnku.
Możesz uprawiać czosnek w większości rodzajów gleby, jednak czosnek najlepiej rozwija się w dobrze przepuszczalnej, porowatej i spleśniałej glebie o pH między 6, 5 a 7. Ciężkie gleby gliniaste są mniej odpowiednie ze względu na ryzyko gnicia i złego zimowania w wilgotnych warunkach. Pamiętaj również, że czosnek najlepiej rozwija się w otwartym i nasłonecznionym miejscu.
Nawożenie czosnku.
Czosnek ma płytki system korzeniowy i dlatego jego rozwój zależy od dobrego dostępu żywieniowego. Nie zaleca się stosowania świeżego obornika zwierzęcego, ale raczej stosowanie dobrze przetworzonego obornika lub kompostu przed umieszczeniem cebuli w glebie. Kompost powinien znajdować się w strefie korzenia czosnku, tj. maksymalnie na 30 centymetrów głębokości. Sezon wegetacyjny czosnku jest dość krótki i potrzebuje większości nawozu w czerwcu. Dlatego pod koniec maja lub na początku czerwca na czosnek należy dodać łatwo dostępny azot w postaci granulowanego nawozu.
Posortuj czosnek.
Istnieje wiele odmian czosnku. Od całkowicie białego do bardziej czerwonego i fioletowego. Odmiany są często dzielone na odmiany miękkie i twarde. Miękka łodyga ma girlandę z dużymi ząbkami, a wnętrze cebuli składa się z kilku małych ząbków. Trzonek jest miękki, więc ten typ można splatać. Twarda łodyga ma duże ząbki leżące w prostym wieńcu wokół twardej łodygi.
Istnieje również czosnek, który nie ma ząbków, nazywany czosnkiem chińskim. Składa się on z jednego dużego ząbka, jego smak i zastosowanie są takie same jak w przypadku zwykłego czosnku. Dla tych, którzy spożywają dużo czosnku, jego stosowanie jest zaletą, ponieważ nie trzeba oczyszczać tak wielu ząbków.
Kup cebulę czosnku.
Możesz użyć czosnku, który kupiłeś w sklepie, ale zaleca się kupowanie cebuli wyprodukowanej specjalnie do sadzenia. Takie cebule kupisz w sklepach i centrach ogrodniczych lub w Internecie.
Powodem, dla którego czosnek ze sklepu nie jest zalecany, jest to, że mogą być zarażone szczypiorkiem, wirusami i nicieniami. Jeśli nadal chcesz posadzić czosnek ze sklepu, możesz spróbować.
Sadzenie czosnku.
Najlepszy czas na sadzenie czosnku przypada na jesień, zanim nadejdzie mróz. Można go również umieścić w glebie wiosną, ale plony będą znacznie lepsze te z jesiennego sadzenia. Podczas sadzenia czosnku, główkę należy rozdzielić. Przed sadzeniem powinieneś również posortować małe i duże ząbki. Należy sadzić mały i duży ząbek osobno. Duże ząbki, zapewniają największy czosnek. Możesz zbierać również najmniejsze ząbki jako dymki.
Ząbki czosnku umieszcza się w ziemi końcówką do głębokości około 5-6 centymetrów. Zalecana odległość sadzenia wynosi 12-15 cm w rzędzie i 30 cm między rzędami. Jeden kilogram czosnku odpowiada około 11-12 główkom, a główka czosnku ma średnio 10-11 ząbków. Przy odległości sadzenia 30 × 12 cm potrzeba około 28 ząbków na metr kwadratowy, co odpowiada około 2-3 główkom czosnku.
Rosną pędy czosnku w środku.
Pędy czosnku idealnie nadają się do uprawy w doniczce, a także nie potrzebują lampek wzrostu. Posadź ząbki pojedynczo w gęstej doniczce. Po tygodniu spędzonym na blacie kuchennym z czosnku będą ” strzelać” ładne zielone pędy, które można jeść. Pędy czosnku mają łagodniejszy smak niż sam czosnek i idealnie nadają się do siekania jak szczypiorek.
Zadbaj o czosnek.
Mimo że czosnek jest dość odporny, możesz łatwo przykryć go słomą lub liśćmi w śnieżne zimy. Przykrycie należy zdjąć wczesną wiosną, aby wiosenne słońce mogło ogrzać ziemię. Ważne jest, aby sadzonka była wolna od chwastów, ponieważ czosnek nie jest w stanie przewyższyć chwastów.
Czosnek należy również podlać, ale należy pamiętać, że zbyt dużo wody w ciągu ostatnich dwóch tygodni przed zbiorem może prowadzić do chorób grzybiczych, które mogą skrócić czas przechowywania.
Zbiór, suszenie i przechowywanie czosnku.
Najlepszy czas na zbiór czosnku jest pod koniec lipca lub na początku sierpnia, kiedy niższe liście zaczynają więdnąć. Możesz oczywiście zbierać czosnek prosto z gleby i używać go jako świeżego czosnku, ale jeśli czosnek ma być przechowywany, należy go zebrać, zanim wyskoczy skorupa wokół ząbków.
Jeśli chcesz przechowywać główki, musisz je wysuszyć przed przechowywaniem. Powinny wyschnąć w słonecznym, suchym i przewiewnym miejscu. Czas schnięcia wynosi od jednego do dwóch tygodni.
Suszony czosnek może być przechowywany w suchym i przewiewnym miejscu, najlepiej w temperaturze 0–2 stopni i wilgotności poniżej 75 procent Prawidłowo przechowywany czosnek pozostaje przez około sześć miesięcy. Nadmierna temperatura i wilgotność mogą spowodować, że czosnek zacznie kiełkować, a ostatecznie pleśnieć i gnić