Przepis | Strona główna | Blog | Poradnik Proste Pesto. Jak wyhodować własny czosnek?
Poradnik Proste Pesto. Jak wyhodować własny czosnek?

Poradnik Proste Pesto. Jak wyhodować własny czosnek?

Czosnek to cebula, którą używa bardzo dużo ludzi. Walory smakowe oraz cenne składniki, które zawiera czosnek wykorzystuje się do przygotowywania wielu potraw. Tutaj dowiesz się, jak wyhodować własny czosnek

O czosnku. Czosnek (allium sativum) to roślina z rodziny cebuli, która jest blisko spokrewniona ze zwykłą cebulą, czosnkiem askalońskim, porem i czosnkiem niedźwiedzim. Czosnek nie rośnie dziko, ale prawdopodobnie powstał z uprawy.

Pierwotnie czosnek pochodzi z Azji Wschodniej lub Środkowej, a do Europy dotarł w średniowieczu. Czosnek jest łatwy w uprawie, a w łagodnym klimacie można go uprawiać przez cały rok. Zaleca się sadzenie go w okresie wrzesień – listopad. Następnie następnego lata możesz zebrać własny czosnek.

Oto co musisz wiedzieć o uprawie czosnku:

Ziemia pod uprawę czosnku.

Możesz uprawiać czosnek w większości rodzajów gleby, jednak czosnek najlepiej rozwija się w dobrze przepuszczalnej, porowatej i spleśniałej glebie o pH między 6, 5 a 7. Ciężkie gleby gliniaste są mniej odpowiednie ze względu na ryzyko gnicia i złego zimowania w wilgotnych warunkach. Pamiętaj również, że czosnek najlepiej rozwija się w otwartym i nasłonecznionym miejscu.

Nawożenie czosnku.

Czosnek ma płytki system korzeniowy i dlatego jego rozwój zależy od dobrego dostępu żywieniowego. Nie zaleca się stosowania świeżego obornika zwierzęcego, ale raczej stosowanie dobrze przetworzonego obornika lub kompostu przed umieszczeniem cebuli w glebie. Kompost powinien znajdować się w strefie korzenia czosnku, tj. maksymalnie na 30 centymetrów głębokości. Sezon wegetacyjny czosnku jest dość krótki i potrzebuje większości nawozu w czerwcu. Dlatego pod koniec maja lub na początku czerwca na czosnek należy dodać łatwo dostępny azot w postaci granulowanego nawozu.

Posortuj czosnek.

Istnieje wiele odmian czosnku. Od całkowicie białego do bardziej czerwonego i fioletowego. Odmiany są często dzielone na odmiany miękkie i twarde. Miękka łodyga ma girlandę z dużymi ząbkami, a wnętrze cebuli składa się z kilku małych ząbków. Trzonek jest miękki, więc ten typ można splatać. Twarda łodyga ma duże ząbki leżące w prostym wieńcu wokół twardej łodygi.

Istnieje również czosnek, który nie ma ząbków, nazywany czosnkiem chińskim. Składa się on z jednego dużego ząbka, jego smak i zastosowanie są takie same jak w przypadku zwykłego czosnku. Dla tych, którzy spożywają dużo czosnku, jego stosowanie jest zaletą, ponieważ nie trzeba oczyszczać tak wielu ząbków.

Kup cebulę czosnku.

Możesz użyć czosnku, który kupiłeś w sklepie, ale zaleca się kupowanie cebuli wyprodukowanej specjalnie do sadzenia. Takie cebule kupisz w sklepach i centrach ogrodniczych lub w Internecie.
Powodem, dla którego czosnek ze sklepu nie jest zalecany, jest to, że mogą być zarażone szczypiorkiem, wirusami i nicieniami. Jeśli nadal chcesz posadzić czosnek ze sklepu, możesz spróbować.

Sadzenie czosnku.

Najlepszy czas na sadzenie czosnku przypada na jesień, zanim nadejdzie mróz. Można go również umieścić w glebie wiosną, ale plony będą znacznie lepsze te z jesiennego sadzenia. Podczas sadzenia czosnku, główkę należy rozdzielić. Przed sadzeniem powinieneś również posortować małe i duże ząbki. Należy sadzić mały i duży ząbek osobno. Duże ząbki, zapewniają największy czosnek. Możesz zbierać również najmniejsze ząbki jako dymki.

Ząbki czosnku umieszcza się w ziemi końcówką do głębokości około 5-6 centymetrów. Zalecana odległość sadzenia wynosi 12-15 cm w rzędzie i 30 cm między rzędami. Jeden kilogram czosnku odpowiada około 11-12 główkom, a główka czosnku ma średnio 10-11 ząbków. Przy odległości sadzenia 30 × 12 cm potrzeba około 28 ząbków na metr kwadratowy, co odpowiada około 2-3 główkom czosnku.

Rosną pędy czosnku w środku.

Pędy czosnku idealnie nadają się do uprawy w doniczce, a także nie potrzebują lampek wzrostu. Posadź ząbki pojedynczo w gęstej doniczce. Po tygodniu spędzonym na blacie kuchennym z czosnku będą ” strzelać” ładne zielone pędy, które można jeść. Pędy czosnku mają łagodniejszy smak niż sam czosnek i idealnie nadają się do siekania jak szczypiorek.

Zadbaj o czosnek.

Mimo że czosnek jest dość odporny, możesz łatwo przykryć go słomą lub liśćmi w śnieżne zimy. Przykrycie należy zdjąć wczesną wiosną, aby wiosenne słońce mogło ogrzać ziemię. Ważne jest, aby sadzonka była wolna od chwastów, ponieważ czosnek nie jest w stanie przewyższyć chwastów.

Czosnek należy również podlać, ale należy pamiętać, że zbyt dużo wody w ciągu ostatnich dwóch tygodni przed zbiorem może prowadzić do chorób grzybiczych, które mogą skrócić czas przechowywania.

Zbiór, suszenie i przechowywanie czosnku.

Najlepszy czas na zbiór czosnku jest pod koniec lipca lub na początku sierpnia, kiedy niższe liście zaczynają więdnąć. Możesz oczywiście zbierać czosnek prosto z gleby i używać go jako świeżego czosnku, ale jeśli czosnek ma być przechowywany, należy go zebrać, zanim wyskoczy skorupa wokół ząbków.

Jeśli chcesz przechowywać główki, musisz je wysuszyć przed przechowywaniem. Powinny wyschnąć w słonecznym, suchym i przewiewnym miejscu. Czas schnięcia wynosi od jednego do dwóch tygodni.

Suszony czosnek może być przechowywany w suchym i przewiewnym miejscu, najlepiej w temperaturze 0–2 stopni i wilgotności poniżej 75 procent Prawidłowo przechowywany czosnek pozostaje przez około sześć miesięcy. Nadmierna temperatura i wilgotność mogą spowodować, że czosnek zacznie kiełkować, a ostatecznie pleśnieć i gnić

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*