Poradnik ProstePesto. Zdrowa dieta – tofu

Poradnik ProstePesto. Zdrowa dieta – tofu

Z jego mocy chętnie korzystają weganie oraz wegetarianie, choć i wśród osób jedzących mięso, tofu staje się coraz bardziej popularne. Ten sojowy produkt, na którym często bazuje dieta roślinna, może stać się przecież wartościowym dodatkiem do zdrowego menu dla każdego z nas.

Tofu to jednocześnie składnik wielu nietypowych potraw, nic więc dziwnego, że po przepisy na pyszne dania z jego udziałem sięga coraz więcej osób. To dobrze, gdyż tofu to nie tylko ciekawy przysmak, ale i cenny dodatek do zdrowej diety, mogący mieć pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia każdego z nas. Co warto wiedzieć na temat tofu i jego wartości odżywczej? Na jakie korzyści mogą liczyć te osoby, które włączą tofu do swej diety?

Tofu to wartościowe źródło roślinnego białka, można w nim jednak znaleźć o wiele więcej cennych dla zdrowia składników odżywczych. Tofu to dobre źródło żelaza oraz wapnia, nie brak w nim też wartościowych kwasów tłuszczowych oraz potasu. Dzięki temu zdrowa dieta z takim dodatkiem może się dla wielu z nas okazać cennym wsparciem w walce z takimi przypadłościami, jak cukrzyca, nadwaga czy problemy związane ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu.

Tofu to jednocześnie cenny składnik menu dla tych osób, dla których profilaktyka chorób serca oraz układu krążenia jest kwestią bardzo ważną. Po ten ciekawy produkt sojowy warto też sięgnąć w celu urozmaicenia sobie tradycyjnej diety, gdyż asortyment potraw, jakie można z niego wyczarować, jest bardzo szeroki i różnorodny.

Jeden komentarz

  1. roslinniejem

    Mega lubię tofu bo za uniwersalność

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*