Przepis | Strona główna | Blog | Poradnik. Sekret dobrego ciasta drożdżowego
Poradnik. Sekret dobrego ciasta drożdżowego

Poradnik. Sekret dobrego ciasta drożdżowego

Większość ludzi uwielbia ciasta. Pomiędzy nami są tacy, którzy zjadają z chęcią każdy rodzaj ciasta i każdy zachwalają, gdyż im jednakowo smakuje. Inni uwielbiają ciasta z kremem, choć te są najbardziej kaloryczne. I w związku z tym nie wskazane osobom z nadwagą. Jak też z powodu składników niewskazane osobom cierpiącym np. na niewydolność wątroby. A są też takie osoby, które wolą suche ciasta typu keks, albo ciasto drożdżowe.

Warto się skupić nad tym ostatnim rodzajem ciasta. Czyli nad tym, które w swoim składzie posiada miedzy innymi drożdże. Poza drożdżami jest niewiele składników w cieście drożdżowym. Gdyż oprócz nich jest tylko mąka, woda lub mleko, cukier, oraz może być także jajko.

Najważniejsze zadanie stoi przed drożdżami. Zadaniem drożdży piekarniczych jest spulchnianie ciasta. Po dodaniu drożdży do reszty składników powstają w cieście pęcherze gazu, które powodują wyrastanie ciasta. I dlatego ciasto drożdżowe zwiększa swoją objętość nawet o sto procent. Niewyrośnięte, ale upieczone ciasto drożdżowe może tworzyć tak zwany zakalec. Wówczas posiada zbitą konsystencję. I chociaż można je zjeść, to jednak nie jest smaczne.

Sekretem dobrego ciasta drożdżowego jest dokładne wyrobienie ciasta na jednolitą i elastyczną masę. I ta czynność oprócz drożdży jest najważniejsza, podczas przygotowywania ciasta drożdżowego. Po zakończeniu wyrabiania ciasta, które odbywa się zawsze ręcznie należy pozwolić mu wyrosnąć pozostawiając w ciepłym, lecz niegorącym miejscu. I dopiero przystąpić do pieczenia.

Ciasto drożdżowe jest średnio kaloryczne. Kaloryczność jego zależy od dodatków na przykład nadzienia, czy kruszonki. W 100 gramach ciasta drożdżowego bez kruszonki na wierzchu znajduje się około 300 kalorii. Natomiast w 100 gramach z kruszonką będzie już około 75 kalorii więcej.

Ciasto drożdżowe może być pieczone w blasze i stanowić tak zwany placek drożdżowy. A może być również wykorzystywane do stworzenia innych wyrobów cukierniczych na bazie drożdży, np. pączków, obwarzanków, czy nawet drożdżowych faworków. Jeśli szukasz przepisu na pyszne ciasto drożdżowe na pizzę to polecamy: Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*