Wielkanoc to czas radosnego świętowania, wiosennych kolorów i przede wszystkim pysznych potraw. Dzięki Thermomixowi, możemy w łatwy sposób przygotować tradycyjne dania wielkanocne, oszczędzając czas i energię. W tym artykule przedstawiamy propozycje potraw wielkanocnych, które z powodzeniem wykonasz w swoim Thermomixie.
1. Żurek wielkanocny
Żurek to tradycyjna polska zupa, nieodłącznie kojarzona z Wielkanocą. Wykorzystując Thermomix, przygotowanie żurku staje się prostsze niż kiedykolwiek wcześniej.
Składniki:
- 500 ml zakwasu żurawinowego
- 1,5 l wody
- 200 g białej kiełbasy
- 200 g boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- sól i pieprz do smaku
- jajka na twardo (ilość według uznania)
Przygotowanie:
- Pokrój białą kiełbasę, boczek, cebulę oraz czosnek.
- Umieść masło, cebulę, czosnek oraz boczek w misce Thermomixa. Smaż przez 3 minuty, 120°C, prędkość 1.
- Dodaj kiełbasę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Smaż przez kolejne 3 minuty, 120°C, prędkość 1.
- Wsyp mąkę, a następnie dodaj wodę i zakwas. Gotuj przez 15 minut, 100°C, prędkość 1.
- Dopraw żurek solą i pieprzem do smaku. Podawaj z jajkami na twardo.
2. Pasztet wielkanocny
Pasztet to kolejna potrawa, która gości na wielkanocnych stołach. Przygotowanie go w Thermomixie jest wyjątkowo proste.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowego, drobiowego lub mieszane)
- 150 g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g pieczarek
- 100 g chleba razowego namoczonego w mleku
- 2 jajka
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz, papryka do smaku
Przygotowanie:
- Umieść wątróbkę, cebulę, czosnek oraz pieczarki w misce Thermomixa. Smaż przez 5 minut, 120°C, prędkość 1.
- Dodaj mięso mielone, namoczone w mleku chleb, jajka, majeranek oraz przyprawy do smaku. Mieszaj przez 1 minutę, prędkość 4, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Przełóż masę do natłuszczonej formy na pasztet i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 60 minut, aż pasztet będzie dobrze upieczony.
- Po upieczeniu, wystudź pasztet i pokrój na plastry. Podawaj z żurkiem wielkanocnym, sałatkami czy chrzanem.
3. Babka wielkanocna
Babka to nieodłączny element wielkanocnego menu. Dzięki Thermomixowi, możemy ją przygotować w mgnieniu oka.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 150 g masła, pokrojonego na małe kawałki
- 4 jajka
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Umieść masło i cukier w misce Thermomixa. Utrzyj na kremową masę przez 1 minutę, prędkość 4.
- Dodaj jajka, jeden po drugim, przez otwór w pokrywie, mieszając przez 30 sekund, prędkość 4 po każdym dodaniu.
- Dodaj mleko, mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy oraz skórkę cytrynową. Mieszaj przez 30 sekund, prędkość 5, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Przełóż ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę.
- Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 40 minut, aż babka będzie dobrze upieczona i złocista.
- Po upieczeniu, wystudź babkę i oprósz cukrem pudrem przed podaniem.
Dzięki Thermomixowi, przygotowanie tradycyjnych potraw wielkanocnych staje się prostsze i szybsze. Żurek, pasztet oraz babka to tylko niektóre z dań, które z powodzeniem możemy wykonać z jego pomocą. Jeśli posiadasz Cookidoo to więcej tradycyjnych Wielkanocnych przepisów znajdziesz w artykule: https://thermosmaki.pl/blog/thermomix-wielkanoc/.
Cieszmy się smakiem tych wyjątkowych potraw, spędzając więcej czasu z rodziną i przyjaciółmi podczas świąt Wielkanocnych.