Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Babka cytrynowa poleca się na deser
Babka cytrynowa poleca się na deser

Babka cytrynowa poleca się na deser

Babka cytrynowa jest świetną propozycją na deser lub słodkie śniadanie. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, więc bez problemu zrobią je nawet niedoświadczeni „wypiekacze” ciast. Przyrządzanie deseru nie jest ani czasochłonne, ani trudne. Nie rujnuje też domowego budżetu. Wystarczy trochę chęci i zaangażowania oraz kilka łatwo dostępnych produktów, aby stworzyć deser, który pozytywnie zaskoczy wszystkich łasuchów.

Babka cytrynowa to kapitalny dodatek do porannej kawy lub herbaty. Jest lekka, a więc mogą ją jeść nawet osoby dbające o linię. Robi się ją błyskawicznie, dlatego poniższa receptura przyda się w razie niezapowiedzianej wizyty gości. Cytrynowy zapach i pulchne ciasto z pewnością zrobią wrażenie na przybyszach.

Babka cytrynowa poleca się na deser

Babka cytrynowa poleca się na deser

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

8

porcje
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

50

min.
Kalorie

225

kcal

Babka cytrynowa to jedno z najpopularniejszych ciast, które goszczą na naszych stołach. Jej przygotowanie jest bardzo proste.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 250 g 250 mąki tortowej

  • 1 szklanka 1 cukru

  • 4 4 jajka

  • 1/2 szklanki 1/2 mąki ziemniaczanej

  • 1 kostka 1 masła

  • 1,5 łyżeczki 1,5 proszku do pieczenia

  • 1 1 cytryna (do soku i do skórki cytrynowej)

  • 1 łyżeczka 1 cukru waniliowego

  • Na polewę lukrową:
  • 1 łyżka 1 soku wyciśniętego z cytryny

  • 1 łyżeczka 1 wody

  • 250 g 250 cukru pudru


Sposób przygotowania:

  • Najpierw rozpuść masło i odstaw je do wystudzenia. Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
  • Zmiksuj jajka z dwoma rodzajami cukru na puszystą masę.
  • Zmniejsz moc miksera i partiami dodawaj wszystkie suche produkty. Potem dolej ostudzone, płynne masło.
  • Ciasto wzbogać o skórkę ze sparzonej cytryny i sok. Przełóż masę do blaszki obłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 40-50 minut w temp. 180°C.
  • Gdy ciasto się upiecze, możesz zrobić polewę lukrową. Zmieszaj ze sobą wszystkie produkty przeznaczone na słodką masę, a potem oblej nią babkę. Ciasto jest gotowe.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*