Babka cytrynowa poleca się na deser

Babka cytrynowa poleca się na deser

Babka cytrynowa jest świetną propozycją na deser lub słodkie śniadanie. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, więc bez problemu zrobią je nawet niedoświadczeni „wypiekacze” ciast. Przyrządzanie deseru nie jest ani czasochłonne, ani trudne. Nie rujnuje też domowego budżetu. Wystarczy trochę chęci i zaangażowania oraz kilka łatwo dostępnych produktów, aby stworzyć deser, który pozytywnie zaskoczy wszystkich łasuchów.

Babka cytrynowa to kapitalny dodatek do porannej kawy lub herbaty. Jest lekka, a więc mogą ją jeść nawet osoby dbające o linię. Robi się ją błyskawicznie, dlatego poniższa receptura przyda się w razie niezapowiedzianej wizyty gości. Cytrynowy zapach i pulchne ciasto z pewnością zrobią wrażenie na przybyszach.

Babka cytrynowa poleca się na deser

Babka cytrynowa poleca się na deser

5.0 z 1 głos
Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

8

porcje
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

50

min.
Kalorie

225

kcal

Babka cytrynowa to jedno z najpopularniejszych ciast, które goszczą na naszych stołach. Jej przygotowanie jest bardzo proste.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki tortowej

  • 1 szklanka cukru

  • 4 jajka

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1 kostka masła

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 cytryna (do soku i do skórki cytrynowej)

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • Na polewę lukrową:
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny

  • 1 łyżeczka wody

  • 250 g cukru pudru


Sposób przygotowania:

  • Najpierw rozpuść masło i odstaw je do wystudzenia. Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
  • Zmiksuj jajka z dwoma rodzajami cukru na puszystą masę.
  • Zmniejsz moc miksera i partiami dodawaj wszystkie suche produkty. Potem dolej ostudzone, płynne masło.
  • Ciasto wzbogać o skórkę ze sparzonej cytryny i sok. Przełóż masę do blaszki obłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 40-50 minut w temp. 180°C.
  • Gdy ciasto się upiecze, możesz zrobić polewę lukrową. Zmieszaj ze sobą wszystkie produkty przeznaczone na słodką masę, a potem oblej nią babkę. Ciasto jest gotowe.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*