Poznaj 3 wartościowe, wiosenne warzywa!

Poznaj 3 wartościowe, wiosenne warzywa!

Wiosna to okres, w którym doceniamy nie tylko piękną pogodę za oknem, ale również możliwość urozmaicenia diety świeżymi, sezonowymi warzywami czy owocami. Przeczytaj poniższy artykuł i przekonaj się, jakie 3 wiosenne warzywa powinny znaleźć się w Twoim jadłospisie! Są nie tylko zdrowe, ale i niezwykle smaczne!

Wiosenne warzywa świetnie sprawdzają się do sałatek, surówek, koktajlów, a nawet do ciast. Przykładem jest choćby rabarbar, idealnie komponujący się z kruchymi wypiekami i drożdżówkami. Jakie warzywa to must have każdego wiosennego sezonu? Dowiedz się tego i nie zapomnij wykorzystać tej wiedzy we własnej kuchni.

  1. Rabarbar

Warto zacząć od wspomnianego rabarbaru, który możesz uprawiać we własnym ogrodzie. Wykazano, że ma on działanie fitoestrogenowe, łagodzi dolegliwości związane z menopauzą oraz świetnie wpływa na trawienie. Jest skarbnicą witaminy A, E i C, a także minerałów i antyoksydantów. Znajdziesz w nim także kwas foliowy, żelazo oraz błonnik pokarmowy.

Posiada charakterystyczny, kwaskowaty smak, dlatego wspaniale pasuje do wiosennych wypieków. Możesz wykorzystać go także do przyrządzania kompotów, smoothies, a nawet przetworów (dżemy, marmolady, soki). Dzięki temu będziesz mógł cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem również w okresie jesienno-wiosennym.

  1. Karczochy

W karczochach znajdziesz kwasy fenolowe, flawonoidy i garbniki – silne antyoksydanty w bardzo dużych ilościach. Ich regularne spożycie może zmniejszać poziom wolnych rodników w organizmie, które są czynnikiem ryzyka wielu chorób cywilizacyjnych. Udowodniono, że warzywo to wpływa regenerująco na komórki wątroby, obniża poziom glukozy oraz działa żółciopędnie, poprawiając trawienie.

Karczochy wyróżniają się oryginalnym, lekko orzechowym smakiem, w którym znajdziesz nutkę goryczy i cierpkości. Możesz spożywać je na surowo jako dodatek do sałatek i surówek, możesz je jednak także smażyć, grillować, gotować, piec i dusić. Są ciekawym dodatkiem do zup, a odpowiednio przygotowane (w osolonej wodzie z oliwą i odrobiną soku z cytryny) możesz podawać jako przekąska. Nie zapomnij o pysznym sosie, który podkreśli ich smak, np. czosnkowym lub pesto bazyliowym.

  1. Botwina

Botwina to delikatne, młode liście, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego. Sezon na to warzywo rozpoczyna się w drugiej połowie kwietnia i trwa aż do czerwca. Botwina zwiększa poziom żelaza we krwi, chroni przed anemią, łagodzi objawy zgagi oraz wzmacnia odporność. Dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn. Jest wspaniałym źródłem witaminy C, magnezu, kwasu foliowego i witamin z grupy B.

Przygotuj z botwiny barszcz, chłodnik lub zupę warzywną. Młode liście możesz jeść nawet na surowo, jako dodatek do kanapek lub sałatek. Botwina świetnie nadaje się do blanszowania, podobnie jak czyni się to z liśćmi szpinaku. Wówczas tworzy się pyszny sos, który możesz zjeść z kaszą, makaronem lub ziemniakami. Wiosenna botwinka jest delikatna, ma bardzo wyraźne, orzeźwiające smaki i aromaty młodych warzyw.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*