Przepis | Strona główna | Dla niemowlaka | Zapiekanka rybna z beszamelem
Zapiekanka rybna z beszamelem

Zapiekanka rybna z beszamelem

Planowanie posiłków dla całej rodziny, w tym dla niemowlaka będącego na etapie rozszerzania diety, to nie lada wyzwanie. Trzeba szczególnie zadbać o świeżość i dobrą jakość posiłku, a do tego zorganizować się czasowo. Jak wiadomo przy maluszku niekiedy ciężko napić się kawy, a co dopiero przygotować mu kilka posiłków dziennie jednocześnie opiekując się nim. W związku z tym przepisy które tutaj znajdziesz są w większości niewymagające i względnie szybkie w przygotowaniu. Sama wiem jak ciężko zorganizować się przy maluszku, dlatego proponuję Ci coś nieskomplikowanego i jednocześnie dla całej rodziny. Zapiekanka z rybą jest jednym z tych przepisów. Warzywa możesz przygotować już dzień wcześniej podczas przygotowywania innego obiadu, przechować je przez noc w lodówce. Sos beszamelowy to jest pestka i przygotujesz go nawet jedną ręką. Reszta to pieczenie w piekarniku.

Zapiekanka rybna z sosem beszamelowym BLW

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: BLWKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

260

kcal

Zapiekanka rybna z warzywami i sosem beszamelowym. Pyszny obiad BLW, zarówno dla niemowlaka jak i całej rodziny.

Składniki:

  • 1 filet z dorsza bez skóry

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • szczypta pieprzu

  • 1/2 główki brokuła

  • 3 małe marchewki

  • 1/3 szklanki zielonego groszku

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 1 czubata łyżka masła

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 300 ml mleka (lub napoju roślinnego)

  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej


Sposób przygotowania:

  • Marchewkę pokrój na cienkie talarki, brokuła podziel na drobne różyczki. Warzywa wraz z zielonym groszkiem ugotuj na parze około 10-15 minut. Możesz to zrobić dzień wcześniej, przy okazji przygotowywania innego dania na parze.
  • Sprawdź czy ryba na pewno nie zawiera ości. Pokrój ją na mniejsze części, skrop sokiem cytrynowym i oprósz zmielonym pieprzem. Rybę i ugotowane warzywa ułóż naprzemienne w naczyniu żaroodpornym.
  • W rondelku rozpuść masło, po chwili dodaj mąkę i wymieszaj do gładkości. Wlej mleko, wsyp gałkę muszkatołową. Podgrzewaj aż sos beszamelowy zgęstnieje często mieszając rózgą kuchenną. Gotowym sosem polej dorsza z warzywami. Możesz posypać posiekaną natką pietruszki.
  • Zapiekankę piecz w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 20 – 25 minut.

Zestaw talerzy i sztućców dla dzieci:

  • Constructive Eating - Construction LineConstructive Eating – ConstructionZobacz
  • Constructive Eating - Garden Fairy LineConstructive Eating – Garden Fairy LineZobacz
  • Constructive Eating - Zestaw Dino LineConstructive Eating – Zestaw Dino LineZobacz

Uwagi:

  • Poniżej zobaczysz jak prezentuje się talerzyk BLW niemowlaka. Zapiekankę rybną zaserwowałam z różnokolorowym makaronem i pomidorkami cherry.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*