Racuchy z jabłkami i cukrem pudrem

Racuchy z jabłkami i cukrem pudrem

Gdy mamy dużo jabłek można z nich zrobić mnóstwo pysznych dań. Najczęściej pieczemy tradycyjną szarlotkę z cynamonem. Wiele osób woli przygotować pyszne, puszyste racuchy z jabłkami. I do tego drugiego grona należę ja. Jabłka to niesamowity owoc. Ze względu na swoje właściwości dużo osób sięga po nie w wypiekach. Jabłka poprawiają pracę jelit oraz mogą uchronić nas przed zawałem. Dla wielu osób ważniejsze jest to, że regularne spożywanie tego owocu zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór. Racuchy z jabłkami to pyszny i szybki sposób na wyjątkowy deser bądź obiad. Można je jeść i jeść, a i tak nigdy nam się nie znudzą. Można je posypać cukrem pudrem lub płynną czekoladą.

Puszyste racuszki jabłkowe

Puszyste racuszki jabłkowe

5 z 1 głos
Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

14

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

330

kcal

Puszyste racuszki z jabłkami oprószone cukrem pudrem. Słodkie placuszki z jabłkami usmażone na patelni. Deser bądź słodki obiad z jabłkami.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 400 g 400 mąki pszennej

  • 250 ml 250 mleka

  • 8 g 8 proszku do pieczenia

  • 16 g 16 cukru waniliowego

  • 2 2 jajka

  • 50 g 50 cukru

  • 3 3 duże jabłka

  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

  • Na początku obieramy jabłka i kroimy je na małe kwadraciki. Do dużego naczynia wsypujemy wszystkie produkty sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz cukier. Całość mieszamy a następnie dodajemy mleko oraz jajka. Gdy masa będzie już dobrze wymieszana dodajemy pokrojone jabłka.
  • Ustawiamy patelnię na małym ogniu i wlewamy olej – tak aby zakrył nam dno patelni. Następnie dajemy po 2 łyżki masy z jabłkami. Smażymy każdą ze stron do momentu zarumienienia się.
  • Po ostudzeniu możemy udekorować racuchy według uznania. Ja zawsze posypuję cukrem pudrem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*