Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Racuchy drożdżowe z jabłkami
Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe przygotowałam po raz pierwszy w swoim życiu, zawsze ich przygotowanie kojarzyło mi się z długim czasem oczekiwania. Faktycznie w przeciwieństwie do zwykłych racuchów, trzeba odczekać trochę najpierw na aktywację zaczynu, później na wyrośnięcie masy drożdżowej. Jednak podczas wyrastania ciasta możemy robić coś innego, pobawić się z dzieckiem lub nawet iść na spacer. Dlatego też przekonałam się to tego przepisu. Według mnie racuszki drożdżowe są znacznie smaczniejsze od zwykłych racuchów, smakują zupełnie inaczej. Warto też jabłka pokroić w kostkę, zamiast ścierania na tarce – t0 daje o wiele lepszy efekt. Racuchy po usmażeniu smakują jak nadziane prażonym jabłkiem, pycha!

Racuszki drożdżowe z jabłkami

Racuszki drożdżowe z jabłkami

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

10

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

250

kcal

Racuchy drożdżowe z jabłkami. Miękki środek przypominający prażone jabłko i chrupiąca skorupka. Przepis na złociste placki z jabłkami.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 250 ml 250 ciepłego mleka (nie gorącego)

  • 20 g 20 świeżych drożdży babuni

  • 1 łyżka 1 cukru kryształ

  • 1 łyżeczka 1 cukru wanilinowego

  • 250 g 250 mąki pszennej

  • 1 1 jajko

  • 3 3 niewielkie jabłka

  • olej słonecznikowo – rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Do ciepłego mleka wsyp pokruszone drożdże, cukier i 1 łyżką mąki pszennej. Zaczyn wymieszaj, przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut w ciepłym miejscu.
  • Do misy wsyp pozostałą ilość mąki, cukier wanilinowy, dodaj jajko i aktywny zaczyn drożdżowy. Zmiksuj krótko do połączenia najlepiej końcówkami miksera przeznaczonymi do przygotowania ciasta drożdżowego. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 – 60 minut.
  • Po tym czasie dodaj do masy jabłka pokrojone w drobną kostkę.
  • Racuchy smaż na rozgrzanej patelni z olejem, po obu stronach na złocisty kolor. Ja smażyłam naprawdę duże racuchy, wyszło mi 10 sztuk. Po usmażeniu ułóż na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu,
  • Podawaj solo, z cukrem pudrem lub syropem klonowym.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*