Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Racuchy z jabłkami puszyste jak chmurka
Racuchy z jabłkami puszyste jak chmurka

Racuchy z jabłkami puszyste jak chmurka

Racuchy to słodkie jabłkowe placuszki, idealne na słodki obiad lub podwieczorek. Nawet dzieci – niejadki uwielbiają puszyste racuchy oprószone cukrem pudrem.

Te placuszki dobrze smakują zarówno na ciepło oraz gdy już ostygną – nawet kilka godzin później.

Racuchy z jabłkami puszyste jak chmurka

Racuchy z jabłkami puszyste jak chmurka

5 od 13 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DeseryKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

20

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

210

kcal

Placuszki z jabłkami o konsystecji puszystej chmurki. Oprószone delikatnie cukrem pudrem lub polane syropem klonowym. Ulubione racuchy dzieci.

Składniki:

  • 4 jabłka kwaskowate i twarde

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 jajko swojskie ściółkowe

  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

  • 1 łyżka cukru drobnego

  • 1 łyżka oleju rzepakowego (plus tłuszcz do smażenia)

  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

  • DODATKOWO OPCJONALNIE
  • cukier puder

  • frużelina wiśniowa

  • syrop klonowy

  • koktajl truskawkowy


Sposób przygotowania:

  • Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, i pokroić w drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
  • W misie miksera ubić białko na piankę. Dodać żółtko, cukier i cukier z wanilią. I zmiksować jeszcze przez chwilę.
  • Delikatnie dodać pozostałe mokre składniki oraz mąkę i sodę przesiane przez sito. Zmiksować na najniższych obrotach miksera lub wymieszać przy pomocy szpatułki.
  • Wrzucić kawałeczki jabłek i przemieszać delikatnie szpatułką.
  • Smażyć na rozgrzanej patelni skropionej olejem, z obu stron do momentu zarumienienia. Proponuję by placuszki były niewielkie o średnicy 8 cm.
  • PROPOZYCJA PODANIA
  • Przed podaniem racuchy posypać cukrem pudrem przesianym przez sitko lub posmarować odrobiną frużeliny owocowej lub konfitury. Dobrze komponują się z koktajlem.

4 komentarze

  1. malinowamalina

    niby takie znane, ale zawsze lubiane. najlepszy deser świata

  2. miśtuliś

    idealne i mięciutkie placuszki

  3. szarlotkowapani

    u nas z Nutellą i też boskie!

  4. jemy racuszki z dżemem brzoskwiniowym, pyszne

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*