Racuchy to słodkie jabłkowe placuszki, idealne na słodki obiad lub podwieczorek. Nawet dzieci – niejadki uwielbiają puszyste racuchy oprószone cukrem pudrem.
Te placuszki dobrze smakują zarówno na ciepło oraz gdy już ostygną – nawet kilka godzin później.
Racuchy z jabłkami puszyste jak chmurka
20
porcje30
min.20
min.210
kcalPlacuszki z jabłkami o konsystecji puszystej chmurki. Oprószone delikatnie cukrem pudrem lub polane syropem klonowym. Ulubione racuchy dzieci.
Składniki:
4 jabłka kwaskowate i twarde
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko swojskie ściółkowe
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka cukru drobnego
1 łyżka oleju rzepakowego (plus tłuszcz do smażenia)
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- DODATKOWO OPCJONALNIE
cukier puder
frużelina wiśniowa
syrop klonowy
koktajl truskawkowy
Sposób przygotowania:
- Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, i pokroić w drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
- W misie miksera ubić białko na piankę. Dodać żółtko, cukier i cukier z wanilią. I zmiksować jeszcze przez chwilę.
- Delikatnie dodać pozostałe mokre składniki oraz mąkę i sodę przesiane przez sito. Zmiksować na najniższych obrotach miksera lub wymieszać przy pomocy szpatułki.
- Wrzucić kawałeczki jabłek i przemieszać delikatnie szpatułką.
- Smażyć na rozgrzanej patelni skropionej olejem, z obu stron do momentu zarumienienia. Proponuję by placuszki były niewielkie o średnicy 8 cm.
- PROPOZYCJA PODANIA
- Przed podaniem racuchy posypać cukrem pudrem przesianym przez sitko lub posmarować odrobiną frużeliny owocowej lub konfitury. Dobrze komponują się z koktajlem.
Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.
Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto
niby takie znane, ale zawsze lubiane. najlepszy deser świata
idealne i mięciutkie placuszki
u nas z Nutellą i też boskie!
jemy racuszki z dżemem brzoskwiniowym, pyszne