Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Tradycyjne swojskie racuchy
Tradycyjne swojskie racuchy

Tradycyjne swojskie racuchy

Racuchy są to nieduże placki, które sporządza się przy użyciu mąki, mleka świeżego lub zsiadłego oraz drożdży lub jaj. Są tradycyjną potrawą kuchni polskiej, w której placki te podawane są z jabłkiem pokrojonym lub startym na tarce, czasami z dodatkiem cynamonu lub goździków albo z rabarbarem albo racuchy z truskawkami i owocami leśnymi lub śliwkami. W niektórych obszarach Polski są bardziej egzotyczne np. racuchy z bananem lub bakaliami. Racuchy podawane są na słodko i posypane cukrem pudrem lub ze śmietaną a czasem nawet z marmoladą. Na Podlasiu podawane są podczas wieczerzy wigilijnej. Są szybkie do zrobienia oraz są idealną propozycją na pyszny podwieczorek.

Tradycyjne swojskie racuchy

5 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: RacuchyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Smażenie

5

min.
Kalorie

265

kcal

Racuchy są to nieduże placki, które sporządza się z mąki, mleka świeżego lub zsiadłego, drożdży i jaj. Są tradycyjną potrawą kuchni polskiej.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 2 jabłka

  • 200 ml 200 mleka

  • 1 1 jajko

  • 150 g 150 mąki pszennej

  • 1 łyżka 1 cukru wanilinowego

  • 1 łyżeczka 1 cukru

  • 1/2 łyżeczki 1/2 sody oczyszczonej

  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy do miski przesiać mąkę, dodać cukier waniliowy, sodę oczyszczoną i cukier oraz wszystko wymieszać.
  • Następnie dodać do tego jajko i mleko i ponownie wymieszać na jednolitą masę, aby nie było grudek.
  • Kolejnym krokiem jest obranie jabłek, usunięcie gniazd nasiennych, pokrojenie ich na ćwiartki, potem wzdłuż na pół a później jeszcze na poprzeczne plasterki. Włożyć do ciasta i wymieszać.
  • Na koniec należy wykładać proporcjami na rozgrzany tłuszcz po około łyżce ciasta i po 3 plasterki jabłek na 1 placka na patelnię i smażyć przez około 1,5 minuty na złoty kolor.
  • Podawać posypane cukrem pudrem lub z dżemem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*